Κουκουβάγιες παραδοσιακές Ρεθύμνου


Η αυθεντική συνταγή για τον παραδοσιακό κρητικό ντάκο

Υλικά
(Μερίδες 4)
  • 4 κουκουβάγιες (κριθαροκουλούρες), ολόκληρες, ή 4 ντάκοι (παραλληλόγραμμα παξιμάδια), σπασμένοι σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 µεγάλες ντομάτες, τριμμένες στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
  • 100 γρ. ξινομυζήθρα κρητική*, χοντροθρυμματισμένη
  • 15 - 20 αλατσοελιές** ή άλλες ζαρωμένες ελιές της αρεσκείας μας
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα με το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι.
  • Βρέχουμε ελαφρώς τους ντάκους, μοιράζουμε πάνω τους το μείγμα ντομάτας και από πάνω βάζουμε την ξινομυζήθρα και τις ελιές.
  • Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.


Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...