Ήλιε, Ήλιε .... μυθικέ!

0


Χωρίς αυτόν η ζωή είναι αδύνατη.

Οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι λαοί της Μικράς Ασίας, οι Βαβυλώνιοι, οι Πέρσες, οι Ινδοί, αλλά και οι Ίνκας και οι Αζτέκοι, τον λάτρευαν σαν θεό, δίνοντάς του διαφορετικό όνομα κάθε λαός...  

* Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, γονείς του θεού Ήλιου ήταν: Οι Τιτάνες Υπερίων και Θεία ( ή θέια), γιος και κόρη αντίστοιχα του Ουρανού και της Γαίας (Γης).  

* Αδέλφια του θεού Ήλιου ήταν: Η Ηώ (Αυγή) και η Σελήνη.  

* Ο θεός Ήλιος ταξίδευε γύρω από την Γη, από την Ανατολή ως τη Δύση, σκορπίζοντας το φως και παράλληλα ελέγχοντας αν επικρατούσε ο νόμος και η δικαιοσύνη, πάνω: στο χρυσό του άρμα, που έσερναν τέσσερα πανέμορφα άλογα.  

* Ο θεός Ήλιος ήταν...μπερμπάντης και απέκτησε πολλά παιδιά με διαφορετικές γυναίκες, όπως: τον Αιήτη, βασιλιά της Κολχίδας, που συνδέεται με την Αργοναυτική εκστρατεία. την Κίρκη, τη γνωστή μας από την "Οδύσσεια" μάγισσα και την Πασιφάη, παντοδύναμη βασίλισσα της Κνωσού και γυναίκα του βασιλιά Μίνωα.

* Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν "ουδέν κρυπτόν υπό τον Ήλιον", επειδή πίστευαν ότι: Ο θεός Ήλιος βλέπει τα πάντα από ψηλά και έτσι είναι πάντα σε θέση να μαρτυρήσει την αλήθεια.  

* Ο Ήλιος, που δεν του ξεφεύγει τίποτα απ όσα γίνονται στο κόσμο, αποκάλυψε, όταν ζητήθηκε η βοήθειά του από τους ενδιαφερόμενους, ότι: Η Περσεφόνη, κόρη της θεάς Δήμητρας, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, είχε απαχθεί από τον Άδη, γιατί την ερωτεύτηκε και ήθελε να την κάνει γυναίκα του και βασίλισσα του Κάτω Κόσμου. Η πεταχτούλα θεά Αφροδίτη τα έφτιαξε με το θεό Άρη και απάτησε τον άντρα της, το θεό Ήφαιστο, ο οποίος για να τους εκδικηθεί, τους...ντρόπιασε μετά μπροστά στους θεούς.

* Ένα από τα μέρη όπου ο θεός Ήλιος λατρευόταν συστηματικά, απεικονιζόταν στα νομίσματά του και κάθε χρόνο γίνονταν προς τιμήν του αθλητικοί αγώνες, ήταν το νησί: της Ρόδου.

* Με το θεό Ήλιο σχετιζόταν ένα από τα Επτά θαύματα του κόσμου και συγκεκριμένα: Ο Κολοσσός της Ρόδου.

* Ο Δίας τιμώρησε τους συντρόφους του Οδυσσέα, βυθίζοντας το καράβι τους και αφανίζοντάς τους όλους, εκτός από τον ίδιο, επειδή: όταν αγκυροβόλησαν στη Θρινακία, το νησί του Ήλιου, δε δίστασαν να σφάξουν και να φάνε τα υπέροχα λευκά και με χρυσά κέρατα βόδια του θεού, ενώ η Κίρκη τους είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα προκαλούσε το χαμό τους.

* Ιερά ζώα του θεού ' Ήλιου ήταν: Ο κόκορας και ο αετός.

* Γιος του θεού Ήλιου και της Κλυμένης ήταν ο Φαέθοντας που είχε τραγικό τέλος, γιατί: Προσπάθησε να οδηγήσει το άρμα του πατέρα του και, χάνοντας τον έλεγχο, έβαλε άθελά του φωτιά σ όλη τη Γη, με αποτέλεσμα ο Δίας να τον κεραυνοβολήσει για να σώσει τον κόσμο.  

* Σύμφωνα με την αιγυπτιακή μυθολογία, θεός της ζωής, του φωτός και της γονιμότητας και δημιουργός του κόσμου, ο οποίος είχε ως έμβλημά του τον Ήλιο και τον παρίσταναν ως άντρα με κεφάλι γερακιού, ήταν: Ο Ρα.  

* Η λατρεία του θεού Ήλιου ήρθε στην Ελλάδα από την Ανατολή, όπου οι Πέρσες και άλλοι λαοί τον ονόμαζαν: Μίθρα.

* Στην αρχαία Ρώμη, ο Ήλιος λατρεύτηκε ως θεός με το όνομα: Sol Invictus, δηλαδή, "Ανίκητος Ήλιος"  

* Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο θεός του Ήλιου κρατούσε το σκήπτρο της ζωής και ήταν ο δημιουργός του κόσμου.  

* Σύμβολο της οικογένειας του Μαχαραγιά Τζάι Σιγκ στο παλάτι της Τζαϊπούρ, στην Ινδία. Ο Σινγκ ήταν γνωστός και ως " Ήλιος των Ινδών"

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top