Το ξύρισμα της Ανατολής


Αν θες πραγματικά βαθύ ξύρισμα, ώρα να μάθεις πώς το κάνουν οι παραδοσιακοί μπαρμπέρηδες του Μαρόκο. Αυτοί... ξέρουν!Συμβουλές απευθείας από Μαρόκο!

Τα παραδοσιακά μπαρμπέρικα του Μαρόκο είναι ως εξής: 2 αναπαυτικές δερμάτινες καρέκλες, ένα ντουλαπάκι, ένα φορητό ραδιόφωνο και μια μεγάλη φωτογραφία του βασιλιά! Μπορεί στη διακόσμηση να μην παίρνουν άριστα, παίρνουν ωστόσο 10΄ στο ξύρισμα...

Όσο για το μυστικό του απόλυτου ξυρίσματος, αυτό είναι επτασφράγιστο! Για τους μύστες του Μαρόκο το ξύρισμα είναι τέχνη, μια τελετουργία με κανονισμούς και τεχνικές που σπάνια αποκαλύπτονται σε μας που μεγαλώσαμε στη Δύση. Το delamagen κατάφερε να βρει τη μυστική δίοδο που οδηγεί στην τέχνη του παραδοσιακού ξυρίσματος και σου παρουσιάζει σήμερα τις καλά κρυμμένες συνταγές των μπαρμπέρηδων της Ανατολής...

Προθέρμανε το πρόσωπό σου για το ξύρισμα. Είναι το «Α» και το «Ω» του ξυρίσματος. Η σωστή προετοιμασία του προσώπου σου για την επιδρομή της ατσάλινης λεπίδας είναι υποχρεωτική, όχι προαιρετική. Πλύνε λοιπόν το πρόσωπο σου με άφθονο ζεστό νερό και κάλυψέ το μετά με μια ζεστή και αχνιστή πετσέτα. Άφησε το πρόσωπό σου τυλιγμένο με την πετσέτα για 1,5 λεπτό περίπου, πιέζοντας περιοδικά την πετσέτα πάνω στο πρόσωπο, κυρίως στα σημεία που θα ξυρίσεις μετά. Μόλις ο ατμός της πετσέτας εξασθενίσει, είναι μια καλή στιγμή να την αφαιρέσεις από το πρόσωπό σου. Γιατί το κάνουν αυτό; Για να ανοίξουν διάπλατα οι πόροι του προσώπου και να μαλακώσουν τα γένια, πριν περάσει πάνω τους η λεπίδα. Το ίδιο «μαγικό» γίνεται και με ένα ζεστό ντουζάκι πριν από το ξύρισμα.

Χρησιμοποίησε αποκλειστικά κρέμα ξυρίσματος. Κάθε μπαρμπέρης της Ανατολής γνωρίζει το μυστικό καλά: αφροί και gel ξυρίσματος δεν κάνουν τη δουλειά αποτελεσματικά! Ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος είναι η κρέμα, και το πινέλο φυσικά για να την εφαρμόσεις. Αν θες λοιπόν να κατακτήσεις την τέχνη του ξυρίσματος, εφάρμοσε δυο μικρές «μπαλίτσες» κρέμας στο πρόσωπό σου, μία στο πηγούνι και μία στο μάγουλο. Και ξεκίνα μετά το βούρτσισμα με το πινέλο! Μη βιαστείς όμως να τελειώσεις, η διαδικασία του πινέλου πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 3 λεπτά, ναι, τόσο σημαντική είναι! Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί ακόμα και η πιο μικρή και κρυμμένη τρίχα θα ανασηκωθεί και θα μαλακώσει, περιμένοντας καρτερικά τη λεπίδα.

Οι λεπίδες πρέπει να είναι καινούριες. Εντάξει, αν δεν ξυρίζεσαι με straight razor, όπως οι μπαρμπέρηδες του Μαρόκο, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Καλό είναι να ανακαλύψεις κάποια στιγμή τη μαγεία του γυμνού ατσαλιού, αλλά και το ξυραφάκι σου θα κάνει τη δουλειά μια χαρά. Φρόντισε απλώς η ανταλλακτική λεπίδα να είναι σε καλή κατάσταση, αν όχι εντελώς καινούρια. Μην τη χρησιμοποιείς δηλαδή περισσότερο από μία βδομάδα.

Ακολούθησε τη φορά της τρίχας, αλλά δοκίμασε και κόντρα. Αν πας για το απόλυτο ξύρισμα, σαν αυτό που κάνουν στην Ανατολή, είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσεις την ιεροτελεστία των 2 κύκλων: ξυρίσου πρώτα κατά τη φορά των γενιών σου και τη δεύτερη φορά πάρ' τα κόντρα. Ανάμεσα στους δύο ξυριστικούς κύκλους, εφάρμοσε πάλι κρέμα στο πρόσωπό σου και βούρτσισε με το πινέλο για τουλάχιστον 1 λεπτό. Κι αν δεν είναι υπερβολή, χρησιμοποίησε για την κόντρα σου καινούρια λεπίδα. Οι μπαρμπέρηδες του Μαρόκο έτσι το κάνουν τουλάχιστον και σκοπός είναι εσύ στο σπίτι να μιμηθείς όσο περισσότερα μπορείς από την τεχνική τους. Όσο για την κόντρα τη σωστή, κάνε μικρές και κοφτές «ξυρισιές», πιέζοντας τη λεπίδα όσο μπορείς στο πρόσωπό σου.

Φρόντισε το δέρμα σου και μετά το ξύρισμα. Γιατί το ξύρισμα το ανατολικό δεν τελειώνει με την κοπή των γενιών! Το δέρμα παραμένει ευάλωτο για μπόλικες ώρες αν δεν το περιποιηθείς: έχει χάσει προσωρινά τη φυσική του προστασία και κάποιος πρέπει να του την παρέχει. Οι μπαρμπέρηδες της Ανατολής έχουν αυτές τις περίεργες πέτρες που τρίβουν στο πρόσωπο, ωστόσο για τις ανάγκες του σπιτικού ξυρίσματος ένα καλό αλκοολούχο aftershave θα κάνει τη δουλειά αποτελεσματικά, αν και λίγο επώδυνα. Το καλό με το αλκοόλ είναι ότι εξοντώνει κάθε βακτήριο που έχει παραμείνει στο πρόσωπο, προστατεύοντας επαρκώς το δέρμα. Μετά το aftershave, σβήσε το κάψιμο με μια καλή ενυδατική κρέμα, όπως κάνουν και οι μύστες του ξυρίσματος. Η ενυδάτωση είναι υποχρεωτική όχι μόνο για να ξαναδώσει στο δέρμα τα θρεπτικά του συστατικά, αλλά κυρίως για να λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, τον αέρα και τα βακτήρια που παραμονεύουν...


Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...