Ριζότο με ρεβίθια


Μία εναλλακτική πεντανόστιμη συνταγή με ρεβύθια

Υλικά
Για 2-4 άτομα
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρεβίθια μουλιασμένα
  • 1 κουταλιά του γλυκού σπόρους κύμινου
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας σταφίδες
  • 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι μπασμάτι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση

Από βραδύς μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε ρίξει λίγη μαγειρική σόδα.
Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τις δυο κουταλιές της σούπας λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε μέχρι να χρυσίσουν, ανακατεύοντάς τα συχνά για να καραμελώσουν, περίπου 8 λεπτά.

Πρέπει να πάρουν ανοιχτό καστανό χρώμα. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα ρεβίθια, το κύμινο, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Τα ροδίζουμε για 3 λεπτά να μοσχομυρίσουν.

Τα αλατοπιπερώνουμε. Τα βγάζουμε σε μπολ. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά για 2 λεπτά να πάρει το ρύζι τα αρώματα του τηγανιού. Προσθέτουμε το νερό και λίγο αλάτι.

Δυναμώνουμε τη φωτιά για να έρθει το ρύζι γρήγορα σε σημείο βρασμού και να μη λασπώσει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και βάζουμε καπάκι που να σφραγίζει το σκεύος μας και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.

Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε αυτό το στάδιο το ρύζι πρέπει να έχει απορροφήσει όλο το υγρό του.
Βάζουμε πετσέτα και καπάκι και το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά. Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα ρεβίθια, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Ή τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

sidagi

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...