Κολοκύθια: Ταπεινά αλλά πεντανόστιμα


πλούσια γεύση και ποικίλα θρεπτικά οφέλη

Τα ταπεινά πλην πεντανόστιμα κολοκύθια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς τρόπους στην κουζίνα, χαρίζοντάς μας πλούσια γεύση και ποικίλα θρεπτικά οφέλη.

Μπορούμε να τα απολαύσουμε τηγανιτά, βραστά, γεμιστά ή μαριναρισμένα και αυτήν την εποχή έχουν την πιο ωραία γεύση!

Τι προσφέρουν: Οι διαιτητικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και γενικότερα στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, τα κολοκύθια θεωρείται ότι έχουν αντικαρκινική δράση χάρη στις βιταμίνες C και A που περιέχουν, οι οποίες αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Είναι επίσης γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, θεωρείται ότι περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού λόγω του μαγνησίου που περιέχουν και ότι ρίχνουν την πίεση χάρη στο κάλιο που έχουν στη σύστασή τους.

Στην αγορά: Τα ελληνικά κολοκύθια τα βρίσκουμε στην αγορά από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Τεστ φρεσκάδας: Επιλέγουμε μικρά κολοκυθάκια, γιατί είναι πιο νόστιμα και συνήθως έχουν λιγότερα σπόρια. Το χρώμα τους πρέπει να είναι λαμπερό και έντονο και να μην έχουν ρωγμές ή χτυπήματα. Αν όταν τα ακουμπάμε στο φλοιό νιώθουμε σαν να μας τσιμπάνε μικρές βελόνες, τα κολοκυθάκια είναι φρέσκα.

Στο ψυγείο: Διατηρούνται για λίγες μόνο μέρες στο ψυγείο, κατά προτίμηση τυλιγμένα μέσα σε υγρό πανί. Διαφορετικά, μπορούμε να τα κόψουμε σε φέτες και να τα καταψύξουμε.


Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...