Οι αξέχαστες Ελληνίδες μανάδες του ελληνικού κινηματογράφου

0

Αθάνατη Ελληνίδα μάνα!

Κλισέ έκφραση ή μήπως μια πραγματικότητα που διαπερνά κάθε μας δραστηριότητα από την παιδική μας ηλικία; Με αφορμή την ημέρα της μητέρας κάνουμε μια αναδρομή στις πιο διάσημες μανάδες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Από την Πάστα Φλώρα, στην πολίτισσα μαμά του Κιοπέουγλου (Κώστα Βουτσά) ή την Ελένη Ζαφειρίου έχουμε το χάρτη όλων των τύπων γυναικών της ελληνικής οικογένειας.

Η «θεότρελη» Πάστα Φλώρα

Mairi_Aroni-600x299

Η Μαίρη Αρώνη υποδύθηκε χωρίς αμφιβολία την πιο τρελή μάνα του ελληνικού κινηματογράφου. Ύφος μπλαζέ, αφέλεια που σκοτώνει και μια μοναδική ικανότητα να κάνει τις πιο άσχετες παρατηρήσεις. «Στέλιο ήρθες;» ρωτά με τέτοια φυσικότητα που θέλεις να καλέσεις το 166 για απευθείας παράδοση στο Δαφνί. Πόσες φορές άραγε δεν ένιωσε κάποιος αυτή την απελπισία στις απίθανες παρατηρήσεις της μητέρας του

Η «μαμά πυροσβέστης» – Κα. Παπασταύρου του Θεμιστοκλέους

krebata-510x400

Η Μαρίκα Κρεβατά ενσάρκωσε μοναδική επιτυχία τη μαμά της κακομαθημένης Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Ξύλο Βγήκε Από τον Παράδεισο» που όπως κάθε μητέρα που σέβεται τον εαυτό της, μπουκάρει σε σχολεία, φροντιστήρια και κάθε λογής δραστηριότητα του παιδιού της και ζητά το λόγο από οποιονδήποτε τολμήσει να πειράξει το σπλάχνο της. Τι κι αν ξέρει πως κατά πάσα πιθανότητα είναι το…  σπλάχνο της που έχει άδικο. Το αίμα νερό δεν γίνεται.

Η κλασική Ελληνίδα μάνα

zafeiriou-533x400

Η Ελένη Ζαφειρίου διετέλεσε την πιο κλασική φιγούρα μητέρας στον ελληνικό κινηματογράφο. Το πρόσωπό της έγινε ταυτόσημο με το ρόλο αυτό. Η μητέρα των σεμνότυφων κοριτσιών του Ορέστη Μακρή στη «θεία από το Σικάγο», αλλά και η κλασική μάνα του Αλέκου Αλεξανδράκη που αντιλαμβάνεται τους ανθρώπους με την πρώτη ματιά στο «Δεσποινίς Διευθυντής». Η Ελένη Ζαφειρίου είναι χωρίς καμιά αμφιβολία το πρόσωπο της Ελληνίδας μάνας στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο που συνέδεσε το όνομα της  με δραματικούς ρόλους και την πάλη της φτωχής γυναίκας να αναθρέψει κάτω από αντίξοες συνθήκες τα παιδιά της.

Η χαρτοπαίχτρα μάνα

vlaxopoulou-491x400

Υπάρχουν όμως και εκείνες οι μανάδες που όσο κι αν αγαπούν τα παιδιά τους, έχουν σαν όλους τους ανθρώπους τα πάθη τους. Φυσικά, κανένα πάθος και καμιά αδυναμία δεν μπορεί να νικήσει την αγάπη τους για τα παιδιά τους στο τέλος. Μια τέτοια μητέρα ήταν και η απολαυστική Ρένα Βλαχοπούλου, στην ταινία «Η χαρτοπαίχτρα» με την ανυπέρβλητη ατάκα του Βουτσά «Τι γονείς βγάζουμε» να μένει στην ιστορία.

Μάνα και πατέρας μαζί

basileiadou-402x400

Μπορεί η Γεωργία Βασιλειάδου να έχει κάνει θραύση ως ανύπαντρη «πολύφερνη» νύφη ή το πολύ ως θεία από το Σικάγο, έχει όμως διατελέσει και μάνα και μάλιστα από εκείνες που μεγάλωσαν τα παιδιά τους σαν πατέρας και μάνα μαζί. Η απολαυστική Μαμή, στο «Η κυρά μας η μαμή», ήταν πριν από επιστήμων που ξεμάτιαζε τους συγχωριανούς της, μητέρα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και έμελλε να συμπεθερέψει με τον Ορέστη Μακρή.

Η μάνα μπελάς

SmaroStefanidou_480-600x322

Είναι όμως κι εκείνες οι μανάδες που βλέπουν στο μοναχογιό τους τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές. Να παντρέψει τις αδερφές του, να φροντίσει την ίδια και να επιβάλει τη γυναίκα που θα πάρει ο γιος της. Κλασική περίπτωση μητέρας που ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία η Σμάρω Στεφανίδου, ως μάνα του Κώστα Βουτσά στο «20 γυναίκες κι εγώ».

Η μάνα του «μαμάκια» 

Μια κατηγορία από μόνη της, η Μαίρη Μεταξά και ο γιόκας της ο Κώστας Βουτσάς που ταίριαξαν απόλυτα σε όσες ταινίες πρωταγωνίστησαν ως μάνα και γιος. Η γκρινιάρα πεθερά «Στο Ανθρωπάκι» που θα πέθαινε από την καρδιά της προκειμένου να μην πάρει ο κανακάρης της τη Μάρθα Καραγιάννη.

metaxa-600x378

Η απόλυτη όμως σύμπραξη Μεταξά-Βουτσά έγινε στην ταινία «Νύχτα Γάμου» με την πολίτισσα πεθερά που θα δώσει τα «φουντούκια» στο τζιέρι της και θα τρέξει όπου κι αν βρίσκεται – μαζί με όοοολη την οικογένεια – να βοηθήσει τον γιόκα της που την έχει ανάγκη. Όποια και αν είναι τα προτερήματα ή τα μειονεκτήματα της μάνας καθενός από εμάς, ένα είναι το σίγουρο. Πως αυτές είναι ο πρώτος άνθρωπος που αντικρύζει κανείς όταν έρχεται στον κόσμο και ο μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις) που θα έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει την ευτυχία μας.

mixanitouxronou
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top