με σχήμα μισοφέγγαρου που μοιάζει αρκετά με το γνωστό μας σκαλτσούνι.
Το πατούδο είναι παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης, νηστίσιμο με σχήμα μισοφέγγαρου που μοιάζει αρκετά με το γνωστό μας σκαλτσούνι. Μαλακή ζύμη εξωτερικά και μέσα μια γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς, αρωματισμένη με κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο που έχει μείνει για αρκετές ώρες βυθισμένη σε ένα μελένιο σιρόπι.
Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη:
Για τη γέμιση:
sintayesΥλικά συνταγής
Για τη ζύμη:
- 2 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι του νερού συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού (έτοιμο προϊόν από μπουκάλι)
- 1/2 ποτήρι κρασιού τσικουδιά
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. αμμωνία
- 750-800 γρ. αλεύρι μαλακό
- 500 γρ. καρύδια
- 150 γρ. αμύγδαλα
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού μέλι
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μικρές φρυγανιές θρυμματισμένες
- 1 ποτήρι νερό
- ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση:
- Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, ζεσταίνετε το νερό σε μέτρια φωτιά
- Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίχνετε και το μέλι και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και αυτό, προσέχοντας να μην πάρει βράση το μείγμα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε αναμιγνύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και προσθέτετε σταδιακά το σιρόπι ανακατεύοντας απαλά.
- Αφήνετε το μείγμα της γέμισης για αρκετές ώρες ή ακόμα από το προηγούμενο βράδυ να και να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε το ελαιόλαδο και τη τσικουδιά, προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και την αμμωνία και ανακατεύετε καλά.
- Ρίχνετε σταδιακά, σιγά σιγά και το αλεύρι (όσο χρειαστεί) και ζυμώνετε το μείγμα απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Πλάθετε τη ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγετε καθένα από αυτά σε δίσκο με πάχος 3-4 χιλ. και διάμετρο 7-8 εκ.
- Βάζετε σε κάθε δίσκο μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση και τον κλείνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
- Ψήνετε τα πατούδα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15 λ περίπου, προσέχοντας να μην ξεροψηθούν.
- Τα αφαιρείτε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν καλά, τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και τα σερβίρετε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.