Κρεμμυδόπιτα με φέτα

0

ιδιαίτερη αλλά πεντανόστιμη Ελληνική πίτα.

Υπέροχη κρεμμυδόπιτα με τυρί φέτα για να την απολαύσετε ακόμα και κρύα, σαν ορεκτικό ή μεζέ αλλά και σαν συνοδευτικά με όλα τα ψητά σας.

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη φύλλου:
  • 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι αρεσκείας σας
  • 1 φλ.. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι, λίγο πιπέρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • αλεύρι όσο πάρει (600 γρ. περίπου) + λίγο ακόμη για τον πάγκο εργασίας
Για τη γέμιση:
  • 1.200 γρ. κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για άλειμμα του ταψιού
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  • 1½ κουτ. γλυκού σπόρος μάραθου ή κύμινου, τριμμένος στο μύλο μπαχαρικών ή πολύ καλά κοπανισμένος [*]
  • αλάτι πιπέρι
  • 300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη φύλλου: Βάζετε σε μια λεκανίτσα το γιαούρτι, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε σταδιακά και σιγά-σιγά το αλεύρι, ενώ ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια, αλλά να είναι και αρκετά εύπλαστη και μαλακή. Μη βάλετε υπερβολικό αλεύρι, γιατί η ζύμη θα σφίξει και δεν θα ανοίγεται εύκολα, αλλά θα γίνει και άνοστη. Τη χωρίζετε σε δύο κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο, τα τυλίγετε με μεμβράνη και τα αφήνετε να “ξεκουραστούν” για 1 ώρα περίπου.

Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρυμμύδια, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 15 λ ή μέχρι να μαλακώσουν, γυαλίσουν και “ξανθύνουν χωρίς να μαυρίσουν. Τα αλατοπιπερώνετε τα πασπαλίζετε με το σπόρο μάραθου (ή το κύμινο) και τα αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το μαϊντανό, ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη. Μόλις κρυώσουν προσθέτετε και τη φέτα και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθεί ισομερώς. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα ταψί Νο. 30 και το αφήνετε στην άκρη.

Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγετε με πλάστη ή με τις παλάμες σας το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης πάνω στον πάγκο εργασίας σας πασπαλισμένο με αλεύρι. Η διάμετρος της ζύμης να γίνει τόση που να καλύπτει τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού. Το σηκώνετε προσεκτικά με το πλάστη, το στρώνετε στο ταψί και απλώνετε ομοιόμορφα από πάνω τη γέμιση.
Ανοίγετε το μικρότερο κομμάτι της ζύμης στο μέγεθος του ταψιού ακριβώς, το τοποθετείε πάνω από τη γέμιση και γυρίζετε τη ζύμη από τα πλάγια του ταψιού προς τα μέσα, να ακουμπήσει στο πάνω φύλλο. Το πιέζετε γύρω-γύρω με πιρούνι για να κολλήσει, τρυπάτε την επιφάνεια με το πιρούνι σε 5 – 6 σημεία και ψήνετε στην πιο χαμηλή σχάρα του φούρνου περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο πάνω και κάτω (για να δείτε αν ψήθηκε από κάτω, την ανασηκώνετε λίγο με μια σπάτουλα και αν είναι ακόμα άψητη, γυρνάτε το διακόπτη της κουζίνας στη λειτουργία της κάτω αντίστασης και συνεχίζετε το ψήσιμο για λίγο ακόμα).

[*] Ο σπόρος μάραθου και το κύμινο έχουν τελείως διαφορετικές γεύσεις. Σας δίνουμε και τις δύο γεύσεις που ταιριάζουν στη κρεμμυδόπιτα και διαλέξτε ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις σας.

sintayes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top