Ενα χαμόγελο φτάνει…

0

κανείς από μας δεν αμφισβητεί την αξία του.

Το χαμόγελο δείχνει ανοικτό άνθρωπο, αισιόδοξο, δεκτικό, που εκπέμπει στο περιβάλλον κέφι και καλή διάθεση. Αντίθετα, η κατήφεια είναι ασχήμια!

Σοβαρό κομμάτι της τέχνης του ευ ζην βρίσκεται πισω από το χαμόγελο, κανείς από μας δεν αμφισβητεί την αξία του , όταν βέβαια είμαστε οι αποδέκτες του. Το παράξενο βρίσκεται ότι πολλοί από μας δεν εννοούν να μιμηθούν ή επιστρέψουν στους άλλους την ευλογία ενός ζεστού χαμόγελου, με την δικαιολογία ότι τα δικά τους προβλήματά είναι πολλά και άσχημα που δεν έχουν περιθώρια να χαμογελάσουν. Δυστυχώς, ένας ενήλικας χαμογελά 10 φορές λιγότερο από ένα παιδί και αρκετοί από μας χαρακτηρίζουν τους χαμογελαστούς ανθρώπους ως «χαζοχαρούμενους».

Ενας άνθρωπος που μας χαμογελά, που μας απευθύνεται γελαστά ακόμα κι αν μας κάνει μια υπόδειξη με χαριτωμένο ύφος, μας φτιάχνει τη μέρα και τη διάθεση. Ομορφοι άνθρωποι, αν δεν χαμογελούν δεν είναι ελκυστικοί.

Επιλέγω να χαμογελώ
Τα χαμόγελο « φοριέται» στην κυριολεξία, δηλαδή είναι επιλογή και θετική στάση ζωής, έτσι σε πείσμα των άσχημων στιγμών και γεγονότων, μας κάνει κοινωνικούς, ευχάριστους , ζεστούς ενώ είναι εντελώς απωθητική η κατήφεια, το συνεχώς συνοφρυωμένο και μίζερο ύφος, απειλητικό για τη διάθεση των ανθρώπων που μας περιβάλλουν.
Κανείς μας δεν αμφιβάλλει ότι ένα χαμόγελο δείχνει εσωτερική ευγένεια και αυτοσεβασμό, όπως και ότι το κατσούφικο, εριστικό ύφος δείχνει εγωκεντρισμό και ίσως και αγένεια.

Η ζωή μας χαμογελά, εμείς;
Αν έχετε προσέξει, πολύ σπάνια η μέρα μας περιλαμβάνει μόνο αναποδιές. Ομως αν κάτι πάει στραβά είναι αρκετό να μας τυφλώσει και να χάσουμε και όλες τις ευχάριστες στιγμές. Ενας ημερήσιος κατάλογος, θα έδινε αποκαλυπτικές πληροφορίες ότι η ζωή μας χαμογελά συχνά. Απλά δεν τις αξιολογούμε ή δεν τις συνειδητοποιούμε, όσο θα έπρεπε:

Ενας ζεστός, τονωτικός καφές την κατάλληλη ώρα
Ενα απρόσμενο ευχάριστο τηλεφώνημα
Η επίσκεψη ενός φίλου
Ο απολογισμός μιας κοπιαστικής αλλά αποδοτικής μέρας
Μια καλή ταινία
Αγορά ρούχων
Επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ
Μια επιτυχία του παιδιού μου
Ενα ησυχο απόγευμα χωρίς υποχρεώσεις
Ένα ευχάριστο δείπνο
Οταν υποστηρίζω ένα φίλο και όταν με υποστηρίζει και αυτός
Οταν μου δείχνουν εκτίμηση και σεβασμό
Ευχάριστη μουσική, όταν οδηγώ
«Ενα χαμόγελο την ημέρα κάνει το γιατρό πιο πέρα»
Ενα χαμόγελο, που χαρίζεται συχνά στους άλλους είναι αρκετό για να φύγει ο θυμός, να εξομαλυνθούν συγκρούσεις, να μειωθεί η ανησυχία και η ένταση. «Ενα χαμόγελο την ημέρα κάνει το γιατρό πιο πέρα», λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προσφέρει ανακούφιση και ευεξία, είναι μια δωρεάν θεραπεία κατά του άγχους και της δυσθυμίας.

Μαρία Λασσιθιωτάκη, Ψυχολόγος

selftherapy
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top