Τι συμβολίζουν τα ζώδια;

0

το καθένα έχει την ερμηνεία του

Κριός

Βασιλιάς του Ορχομενού στη Βοιωτία ήταν ο Αθάμαντας, ένας τρομερά άτυχος άνθρωπος. Με την πρώτη του γυναίκα απέκτησε τον Φρίξο και την Έλλη, ενώ η δεύτερη που την έλεγαν Ιώ, επιθυμούσε να δει τους δικούς της γιους στο θρόνο κι έτσι σχεδίασε τη δολοφονία του βασιλιά.

Έπεισε, λοιπόν, τις γυναίκες της Βοιωτίας να ψήσουν το σιτάρι πριν το σπείρουν προκειμένου να μην καρποφορήσει! Απελπισμένος ο Αθάμαντας, έστειλε αγγελιοφόρους στο μαντείο των Δελφών, τους οποίους η Ιώ δωροδόκησε για να πουν πως έπρεπε να θυσιαστεί ο Φρίξος.

Απρόθυμα, ο Αθάναντας οδήγησε τον γιο του στο βωμό του Δία αλλά πριν προλάβει να τον θυσιάσει εμφανίστηκε ένα ιπτάμενο κριάρι (κριός) που πήρε στην πλάτη του τον Φρίξο και την Έλλη και κατευθύνθηκε ανατολικά. Στη διαδρομή το κριάρι (κριός) που είχε ανθρώπινη φωνή και χρυσό δέρας, τους αφηγήθηκε διάφορες ιστορίες.

Η Έλλη όμως γλίστρησε κι έπεσε και το σημείο όπου έπεσε ονομάστηκε Ελλήσποντος. Μόλις ο Φρίξος έφτασε στην Κολχίδα ζήτησε να θυμιαστεί το κριάρι του και να κρεμαστεί το χρυσόμαλλο δέρας του σε μία βελανιδιά σε ένα δάσος αφιερωμένο στον Αρη.

Στη συνέχεια ο Φρίξος παντρεύτηκε και έζησε στην Κολχίδα μέχρι τα βαθιά του γεράματα χωρίς να ξεχάσει τον κριό που του έσωσε τη ζωή και ο οποίος πέρασε στην αθανασία σαν αστερισμός.

Ωστόσο, τα άστρα του δεν λάμπουν ιδιαίτερα καθώς αργότερα το αναζήτησε ο Ιάσωνας με τους Αργοναύτες και το κράτησε στη γη.

Ταύρος

Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο σε δύο περιπτώσεις: για να σμίξει ερωτικά με την Ιώ, όταν εκείνη ήταν μεταμορφωμένη σε αγελάδα και για να αρπάξει την πριγκίπισσα της Τύρου Ευρώπη, την ώρα που εκείνη έπαιζε με τις φίλες της στην ακρογιαλιά.

Ο ταύρος ήρθε και ξάπλωσε στα πόδια της κοπέλας κι εκείνη, θεωρώντας ότι ήταν ασυνήθιστα γλυκός και ήμερος κάθισε στην πλάτη του. Τότε εκείνος όρμησε στη θάλασσα έχοντας μαζί του τη νέα ερωμένη του. Μαζί έφτασαν στην Κρήτη όπου η Ευρώπη απέκτησε πολλά παιδιά με τον Δία, μεταξύ αυτών και τον Μίνωα.

Ο ταύρος τοποθετήθηκε στον ουρανό πάνω από τον Ωρίωνα, ο οποίος σύμφωνα με μια άποψη, κυνηγά τον ταύρο και όχι τον ταπεινό λαγό.

Δίδυμοι

Πιστεύεται πως το ζώδιο των Διδύμων, συμβολίζει τους Διόσκουρους, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, γιούς της Λήδας και αδερφούς της Κλυταιμνήστρας και της Ωραίας Ελένης. Τα πρώτα ηρωικά κατορθώματά τους πραγματοποιήθηκαν κατά την Αργοναυτική εκστρατεία. Αργότερα έσωσαν την αδερφή τους, Ελένη, μετά την αρπαγή της από τον Θησέα, ο οποίος επιθυμούσε να παντρευτεί μια κόρη του Δία.

Μετέπειτα, οι Διόσκουροι (Δίδυμοι) έφυγαν σε αναζήτηση συζύγων, καταλήγωντας στις δύο όμορφες κόρες του Λεύκιππου, τη Φοίβη και την Ιλάειρα. Επειδή όμως οι δύο γυναίκες ήταν παντρεμένες με τα ξαδέρφια τους Λυγκέα και Ίδα, προσπάθησαν να τις πάρουν με τη βία. Ξέσπασε μάχη μεταξύ τους όπου και σκοτώθηκε ο Κάστορας.

Ο Πολυδεύκης ικέτευσε τότε τον πατέρα του, τον Δία (εξού και το όνομα “Διόσκουροι”, που σημαίνει γιοι του Δία) να μοιραστεί την αθανασία με τον αγαπημένο του αδερφό. Έτσι λοιπόν, περνούσαν διαδοχικά τις μέρες τους στον Όλυμπο και στον Άδη. Επιπλέον καταστερίστηκαν σχηματίζοντας τον διπλό αστερισμό των Διδύμων.

Οι Διόσκουροι θεωρούνται προστάτες των ναυτικών, γι’αυτό πιστευόταν πως αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δουν δύο πύρινες σφαίρες στον ουρανό είναι καλό σημάδι. Αντίθετα, μια πύρινη σφαίρα είναι κακό σημάδι διότι συμβολίζει την Ωραία Ελένη, την αιτία του Τρωικού πολέμου.

Καρκίνος

Ο Καρκίνος ζούσε σε ένα βάλτο μαζί με τη γνωστή λερναίαΎδρα. Όταν ο Ηρακλής πήγε να τη σκοτώσει, ο κάβουρας τη βοήθησε δαγκώνοντας το πόδι του ήρωα. Η Ήρα αντάμειψε τον κάβουρα για την πράξη του μεταμορφώνοντάς τον στον αστερισμό του Καρκίνου.

Λέων

Ο αστερισμός αυτός δημιουργήθηκε από την Ήρα σε ανάμνηση του λιονταριού της Νεμέας το οποίο και σκότωσε ο Ηρακλής. Έτσι, η ονομασία του ζωδίου Λέων, προήλθε από εκεί.

Παρθένος

Οι αρχαίοι συγγραφείς διαφωνούν έντονα για το τι αναπαριστά το συγκεκριμένο ζώδιο του Παρθένου. Ίσως πρόκειται για τη Δίκη (Δικαιοσύνη), που πιθανώς να κρατά τη ζυγαριά του γειτονικού αστερισμού Ζυγού. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή είναι η Δήμητρα, παρόλο που η θεά αυτή είχε πολλά παιδιά. Αλλά, δεν είναι ξεκάθαρη η σημασία και ο συμβολισμός του παρθένου.

Ζυγός

Ελάχιστα είναι γνωστά για το ζώδιο του ζυγού. Πάντως, αν η γειτονική Παρθένος αναπαριστά τη θεά της δικαιοσύνης Δίκη, τότε ο αστερισμός αυτός πιθανόν να συμβολίζει τη ζυγαριά της.

Σκορπιός

Ο αστερισμός αυτός συμβολίζει τον γιγάντιο σκορπιό που έστειλε η Γαία να σκοτώσει τον Γίγαντα που απείλησε να εξοντώσει όλα τα ζώα της γης.

Τοξότης

Αν και υπάρχουν ερμηνείες από την αραβία και την Ινδία, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εκδοχή της ελληνικής μυθολογίας για τον αστερισμό αυτό. Πιθανόν όμως το ζώδιο Τοξότης, να συμβολίζει τους κένταυρους της ελληνικής μυθολογίας που είχαν άριστη γνώση του τόξου.

Αιγόκερος

Ο Πάνας ήταν γιος του Δία και μιας κατσίκας. Κατά την Τυφωνομαχία, ο τυφώνας έκλεψε και έκρυψε τους τένοντες του Δία. Ο Πάνας και ο Ερμής τους πήραν πίσω αλλά ο Τυφώνας τους κυνήγησε μεχρι την Αίγυπτο, όπου και άλλαξαν μορφές. Ο Πάνας μετέτρεψε το κάτω μερος του σώματός του σε ψάρι και διέφυγε από τη θάλασσα. Για να τον ανταμείψει ο Δίας τον μετέτρεψε στον αστερισμό του Αιγόκερω.

Υδροχόος

Πολλά λέγονται για την καταγωγή του νέου Τρώα Γανυμήδη, του οποίου η ομορφιά εντυπωσίαζε ακόμα και τους θεούς. Κάποτε ο βασιλιάς των θεών, Δίας, επέλεξε να ανεβάσει τον νεαρό στον Όλυμπο δίνοντάς του τη δουλειά του υδροχόου, που μέχρι τότε ανήκε στην Ήβη. Έτσι λοιπόν, ο Δίας μεταμορφώθηκε σε αετό και άρπαξε με τα νύχια του τον Γανυμήδη από την Τροία και τον πήγε στον Όλυμπο. Οι γονείς του όμορφου νέου ήταν απαρηγόρητοι κι έτσι ο Δίας τους χάρισε μια χρυσή κληματαριά που είχε δημιουργήσει ο Ήφαιστος. Οι γονείς όμως εξακολουθούσαν να στεναχωριούνται κι έτσι ο Δίας απαθανάτισε την αρπαγή του νέου κάνοντας αστερισμούς τον Γανυμήδη (τον νέο υδροχόο του Ολύμπου) και τον αετό.

Ιχθύς

Μετά τη μάχη των θεών με τους Τιτάνες, η Γαία, σε μια τελευταία προσπάθεια να υποτάξει τους θεούς, γέννησε τον Τυφώνα. Αν και ο Δίας τον νίκησε, οι υπόλοιποι θεοί τράπηκαν σε φυγή. Ο Τυφώνας συνάντησε τον Έρωτα και την Αφροδίτη στις όχθες του Ευφράτη ποταμού κι εκείνοι για να σωθούν μεταμορφώθηκαν σε ψάρια (ιχθύες) και πήδηξαν στο νερό. Από τότε οι δύο θεοί εμφανίζονται σαν ζεύγος ψαριών στον ουρανό.
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top