Γιουβέτσι με χοιρινό κιμά


Ένα διαφορετικό γιουβέτσι...

Υλικά :
  • 300γρ. κιμά χοιρινό
  • 1.5 φλιτζάνι κριθαράκι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα σάλτσα ντομάτας
  • 2 κουταλίες της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουτάλια της σούπας ξηρό δυόσμο, τριμμένο
  • 1/2 φλιτζάνι χαλούμι τριμμένο
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • Για την μπεσαμέλ:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 5 κουταλιές της σούπας κοφτές βούτυρο (ανάλατο)
  • 7 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, σκόνη
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικό)
Οδηγίες:

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κιμά και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και κανέλα και ανακατεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να απορροφήσει όλα τα υγρά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε συχνά. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και χωρίς καπάκι μέχρι να απορροφήσει το μισό νερό. Όταν γίνει αυτό κατεβάζουμε από την φωτιά.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος φούρνου.

Ρίχνουμε σε αυτό το κριθαράκι και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ.

Σε μέτρια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και να λιώσει αλλά όχι να κάψει.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να «ψηθεί» και να αλλάξει ελάχιστα το χρώμα του.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το γάλα λίγο-λίγο ανακατεύοντας πολύ γρήγορα με σύρμα, για να μην σβολιάσει.

Όταν το γάλα ενσωματωθεί εντελώς με το αλεύρι, το ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να αρχίσει να πήζει. Αν αφήσετε το ανακάτεμα δεν θα αργήσει να σβολιάσει, για αυτό θέλει συνεχώς ανακάτεμα μέχρι να γίνει σαν βελούδο.

Όταν αρχίσει να πήζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει αλλά να είναι ακόμα ρευστή (ούτε πηχτή αλλά ούτε και εντελώς ρευστή, κάτι ενδιάμεσο).

Κατεβάζουμε από την φωτιά, και προσθέτουμε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.

Περιχύνουμε την μπεσαμέλ πάνω από το κριθαράκι και πασπαλίζουμε με το χαλούμι και το δυόσμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να δημιουργηθεί μία ωραία κρούστα από πάνω.

Σερβίρετε ζεστό. Καλή Όρεξη!

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...