Κατσικάκι σκορδάτο με πατάτες στη γάστρα

0

Ένα υπέροχο πατροπαράδοτο παραδοσιακό φαγητό.

Μια συνταγή που μας θυμίζουν αυτή την υπέροχη μυρωδιά τα Κυριακάτικα πρωϊνά και την απίθανη γεύση του κατσικιού ή του αρνιού και της πατάτας που ψήθηκαν στη γάστρα και «λιώνουν» στο στόμα.

Υλικά συνταγής
  • 2-2 1/2 κ. κατσικάκι (μπούτι ή/και χεράκι, με σπάσιμο στα κόκκαλα)
  • 2 -2 1/2 κ. πατάτες καθαρισμένες
  • 6 σκ. σκόρδο καθαρισμένες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
  • 2 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 2-3 λεμόνια, το χυμό
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 3/4 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
  2. Κόβουμε τα μισά σκόρδα σε σφήνες και τα αλατοπιπερώνουμε σε ένα μπολάκι. Λαδώνουμε ελαφρά το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ρίγανη και το θρούμπι ή το δεντρολίβανο. Το τοποθετούμε σε πήλινη ή μαντεμένια γάστρα, επάνω από τα κρεμμύδια.
  3. Με μυτερό μαχαιράκι κάνουμε μικρές σχισμές στο κρέας κατά διαστήματα και μπήγουμε μέσα σφήνες σκόρδου. Το περιχύνουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και το μισό λεμόνι.
  4. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και κατόπιν στη μέση και τις βάζουμε σε λεκανίτσα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την υπόλοιπη ρίγανη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το υπόλοιπο λεμόνι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας με τα υγρά τους και σκορπάμε ανάμεσα τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση. Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο απέμεινε.
  5. Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί 1 ώρα. Το βγάζουμε για να γυρίσουμε το κρέας και να ανακατέψουμε προσεκτικά τις πατάτες. Συνεχίζουμε το ψήσιμο 30′ ακόμη, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ξεκολλάει από το κόκκαλο. Κατόπιν αφαιρούμε το καπάκι, αλείφουμε το κατσικάκι με τη μουστάρδα και ρίχνουμε επάνω μερικές κουταλιές από τη σάλτσα του. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο ξεσκέπαστη για 20′-25′, ώστε να ροδίσει και να κάνει κρούστα το κρέας.
* Η ώρα του ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το κρέας, την ηλικία και το σίτεμά του. Δοκιμάστε αν ξεκολλάει από το κόκκαλο αλλά μην το αφήσετε να παραψηθεί και να στεγνώσει. Κανονικά δεν προσθέτουμε υγρά, αλλά αν χρειαστεί, βάζετε 2-3 κ.σ. νερό προς το τέλος του ψησίματος. Το ίδιο φαγητό γίνεται και με αρνάκι, οπότε θα μειώσετε ελαφρά το ελαιόλαδο.

sintayes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top