Μονεμβασιά, Λακωνία

0

το «Γιβραλτάρ της Ανατολής».

Ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στη χώρα μας, η γοητευτική Μονεμβασιά μαγεύει τους επισκέπτες της με την βυζαντινή της καστροπολιτεία.

Επιβλητικά τείχη προστατεύουν έναν απαράμιλλης ομορφιάς οικισμό, παλιά αρχοντικά ατενίζουν περήφανα το βαθύ μπλε της θάλασσας, στενά λιθόστρωτα δρομάκια οδηγούν σε ιστορικές εκκλησίες και μια ρομαντική ατμόσφαιρα θα σας πλημμυρίζει από την πρώτη στιγμή που θα μπείτε στο περίφημο Κάστρο της Μονεμβασιάς.

Γνωστή ως το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» η Μονεμβασιά είναι ένα μικρό νησί, που ενώνεται με ενδοχώρα από μια στενή λωρίδα γης, μια γέφυρα που συνυπάρχει με το θαλασσινό στοιχείο του Μυρτώου Πελάγους.

Μπαίνοντας στο βράχο από τη μοναδική είσοδο - «μόνη έμβαση» απ' όπου και το όνομα της πόλης Μονεμβασιά - αρχίζει το ταξίδι στο παρελθόν, από τον 6ο αιώνα που κατοικήθηκε μέχρι και σήμερα.

Το κεντρικό καλντερίμι του κάστρου σας δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσετε για να ανακαλύψετε κάθε πτυχή αυτής της ζωντανής και καλοδιατηρημένης καστροπολιτείας.

Μεσαιωνικά τείχη την περιβάλλουν και ο μεγάλος βράχος, στην αγκαλιά του οποίου είναι χτισμένη την προστάτευε από τους κατακτητές, κάνοντας την αόρατη από τη μια πλευρά.

Μπαίνοντας στο κάστρο, ένα μικρό δρομάκι στα αριστερά σας θα σας οδηγήσει στο σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, έξω από το οποίο υπάρχει και η προτομή του.

Περπατώντας στον πλακόστρωτο κεντρικό δρόμο δεν θα προλαβαίνετε να γυρίζετε δεξιά και αριστερά, ανακαλύπτοντας ένα ένα τα κουκλίστικα μαγαζάκια, που πωλούν από αντικείμενα τέχνης, μέχρι εντυπωσιακά κοσμήματα, ρούχα, παπούτσια και φυσικά παραδοσιακά προϊόντα.

Ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο μεγάλο πλάτωμα της εκκλησίας του Ελκομένου Χριστού, με το χαρακτηριστικό κανόνι απ' έξω. Αφιερωμένη στον Χριστό που σύρεται (Ελκόμενος) στο μαρτύριο, η επιβλητική εκκλησία φιλοξενεί μερικές σπάνιες μεταβυζαντινές εικόνες και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η παντελής έλλειψη τοιχογραφιών.

Απέναντι θα δείτε το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα, όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασιάς.

Ανακαλύψτε τις 40 εκκλησίες, που κρύβονται σε κάθε γωνιά του οικισμού και επισκεφθείτε την Παναγία της Χρυσαφίτισσας, σε ένα πανέμορφο μεγάλο άνοιγμα, την Παναγιά Μυρτιδιώτισσα, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Στέφανο και τόσες ακόμα.

Παίρνοντας το δρόμο για την πάνω πόλη, τον λεγόμενο «Γουλά», θα ακολουθήσετε μια 15λεπτη ανηφορική διαδρομή. Αξίζει να σταματήσετε σε πολλά σημεία, όπου δημιουργείται πλάτωμα, για να θαυμάσετε τη θέα της καστροπολιτείας από ψηλά.

Τα μοναδικής αισθητικής πέτρινα κτίσματα με τις σκεπές από κεραμίδια, συνθέτουν μια πόλη - ζωγραφιά. Στο ψηλότερο σημείο του βράχου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, το εντυπωσιακότερο κτίριο της πάνω πόλης.

Ο ναός χτίστηκε το 12 αιώνα και είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Πελοπόννησο.

Στη σύγχρονη πόλη θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε υψηλής ποιότητας τουριστικές υποδομές, που θα ικανοποιήσουν κάθε σας ανάγκη.






Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top