Πόσες θερμίδες σας περιμένουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

0

έτσι ώστε να ξέρετε τι σας περιμένει

Οι γεύσεις που σας περιμένουν στο τραπέζι τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι πολλές και λαχταριστές. Γι’ αυτό και είναι χρήσιμο να μάθετε τις θερμίδες τους, για να ξέρετε τι να αποφεύγετε και τι να τρώτε περισσότερο.

Γαλοπούλες, χοιρινά, σουφλέ, σαλάτες, πίτες, χριστόψωμα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και σαν να μην φτάνουν τα παραπάνω, έρχονται και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι δίπλες, να στείλουν στα ύψη τη θερμιδική αξία ενός γεύματος.

Επειδή, όμως, μέρες που είναι, δεν μπορείτε να κάτσετε στην άκρη με ένα πιάτο πράσινης σαλάτας κοιτώντας τους υπόλοιπους να επιτίθενται με μαχαιροπίρουνα στη γαλοπούλα και το σουφλέ, συγκεντρώσαμε για εσάς τις θερμίδες των χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων, έτσι ώστε να ξέρετε τι σας περιμένει και ενδεχομένως να φάτε περισσότερο από κάτι πιο ελαφρύ και λιγότερο από κάτι άλλο που αποτελεί θερμιδική βόμβα.

Γαλοπούλα με γέμιση: Το κρέας της γαλοπούλας θεωρείται από τα πιο υγιεινά και άπαχα, μαζί με το κοτόπουλο. Ενώ προκειμένω, όμως, η γαλοπούλα στο φούρνο που έχει αλειφτεί με βούτυρο αυξάνει τις θερμίδες της, όπως επίσης σε αυτές προσθέτει κατά πολύ και η γέμισή της, που συνήθως αποτελείται από ρύζι, σταφίδες, δαμάσκηνα, κάστανα, κιμά, ξηρούς καρπούς… Μια μερίδα γαλοπούλας σκέτης (δηλαδή μια φέτα) μπορεί να φτάνει τις 200-250 θερμίδες, ενώ μαζί και με τη γέμιση, ενδέχεται να φτάνει και τις 400.

Χοιρινό: Όσοι δεν τιμήσουν τη γαλοπούλα φέτος, η επόμενη εναλλακτική είναι το χοιρινό με σέλινο και πράσο. Οι θερμίδες μιας μερίδας χοιρινού μπορούν να αγγίξουν και τις 500, μπορείτε εύκολα, όμως, να τις μειώσετε, επιλέγοντας να αφαιρέσετε το ορατό λίπος από το κομμάτι σας.

Πατάτες: Παραδοσιακά, το κρέας οι περισσότεροι το συνοδεύουν με πατάτες φούρνου με μυρωδικά και ελαιόλαδο. Μία μερίδα πατάτες αποδίδει γύρω στις 300-350 θερμίδες, γι’ αυτό προσέξτε μην γεμίσετε το πιάτο σας.

Σπιτική τυρόπιτα: Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι συμπληρώνουν διαφόρων ειδών πίτες. Η πιο κλασική πίτα, που είναι η τυρόπιτα, θα προσθέσει στο γεύμα σας άλλες 300 θερμίδες, αν φάτε ένα μέτριο κομμάτι της.

Σαλάτα με ζυμαρικά: Κάποιες σαλάτες είναι πιο γευστικές, αλλά και πιο παχυντικές από άλλες. Αν, λοιπόν, στο τραπέζι σας βρεθεί σαλάτα με ζυμαρικά και σος, έχετε υπόψη ότι οι θερμίδες της (ανάλογα πάντα και με της σος, το βούτυρο και ό,τι άλλο λιπαρό έχει χρησιμοποιηθεί για την ετοιμασία της) μπορεί να φτάνουν και τις 500 σε μια μερίδα.

Πράσινη σαλάτα με μπαλσάμικο και καρύδια: Εδώ τα πράγματα είναι πιο ήπια, αφού η πράσινη σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο, καρύδια και μπαλσάμικο είναι και υγιεινή και χαμηλών θερμίδων. Μια μερίδα της αγγίζει τις 200 θερμίδες, γι’ αυτό προτιμήστε τη σε μεγαλύτερες ποσότητες, από άλλες πιο παχυντικές επιλογές.

Σουφλέ με τυρί και μπέικον: Λιώνει στο στόμα και αποτελεί μια αγαπημένη νοστιμιά, η οποία, όμως, «φωνάζει» από μακριά ότι είναι γεμάτη λιπαρά, αποδίδοντας πολλές θερμίδες. Ένα κομμάτι σουφλέ τυριών και μπέικον, μπορεί να προσθέσει ακόμη και 400 θερμίδες στο γεύμα σας.

Χριστόψωμο: Το ψωμί της… νοικοκυράς φτιάχνεται από τις πιο παραδοσιακές μαγείρισσες με ειδική μαγιά την παραμονή των Χριστουγέννων και περιέχει μεταξύ άλλων, μέλι, γιαούρτι, γαρίφαλο, καρύδι κ.ά. Τα 100 γραμμάρια χριστόψωμου φτάνουν περίπου τις 250-300 θερμίδες.

Κουραμπιέδες: Σκεπασμένοι με ζάχαρη άχνη, μας δυσκολεύουν να τους φάμε, αλλά όταν τα καταφέρουμε, η απόλαυση είναι μεγάλη. Για κάθε κουραμπιέ που καταναλώνετε, περισσότερες από 200 θερμίδες προστίθενται στο γεύμα σας.

Μελομακάρονα: Σε λίγο καλύτερη μοίρα από τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα αποδίδουν 180-190 θερμίδες το ένα.

Δίπλες: Οι δίπλες έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από τα δύο παραπάνω γλυκά, φτάνοντας τις 170 θερμίδες η μία, με σχεδόν τα μισά λιπαρά.

1 ποτήρι κρασί: Αν συνοδεύεστε το γεύμα σας με 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, άλλες 70-90 θερμίδες θα προστεθούν στη θερμιδική λίστα του γεύματος. Αν το κρασί είναι μαυροδάφνη, οι θερμίδες εκτινάσσονται στις 140, ενώ αν πιείτε στο τέλος και σαμπάνια, υπολογίστε άλλες 150 θερμίδες για 1 μεγάλο ποτήρι.

click@life
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top