Η αλήθεια για τους ταράνδους του Άγιου Βασίλη


η πιο παραδοσιακή εικόνα των Χριστουγέννων

Το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη που το σέρνουν οι τάρανδοι με πρώτο τον Ρούντολφ με την κόκκινη μύτη, είναι η πιο παραδοσιακή εικόνα των Χριστουγέννων. Κάτι όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι οι τάρανδοι είναι όλα θηλυκά.

Την ιστορική αυτή παρεξήγηση έρχονται να διευκρινίσουν οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας αρχές της Βιολογίας που προσδιορίζουν το πραγματικό φύλο των ταράνδων.

Συγκεκριμένα, οι Τζέραλντ Λίνκολν και Ντέιβιντ Μπράιντ, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μας αποκαλύπτουν κάτι που δεν γνωρίζαμε για τους ταράνδους, ή κι αν το γνωρίζαμε δεν το είχαμε συνδυάσει ποτέ με τον μύθο του Αγιου Βασίλη.

Οπως γνωρίζουμε, σε κάθε αναπαράσταση και ζωγραφιά ο Αγιος Βασίλης απεικονίζεται να ταξιδεύει τέλη Δεκέμβρη πάνω σε ένα έλκηθρο που το σέρνουν τεράστιοι τάρανδοι με κέρατα.

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα όμως. Οι συγκεκριμένοι τάρανδοι, με την επιστημονική ονομασία Rangifer tarandus και γνωστοί ως Καριμπού στη Βόρεια Αμερική, αν ήταν όντως αρσενικοί δεν θα έπρεπε να έχουν κέρατα.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες οι αρσενικοί τάρανδοι Καριμπού, στα τέλη του Νοέμβρη, χάνουν τα κέρατα τους τα οποία αρχίζουν να φυτρώνουν σιγά σιγά στις αρχές της Ανοιξης, ώστε να είναι μεγάλα και γερά στην εποχή του ζευγαρώματος το Φθινόπωρο για να μπορέσουν να παλέψουν μεταξύ τους για να διεκδικήσουν τα θηλυκά τους. Ωστόσο από αυτό προκύπτει ότι οι αρσενικοί τάρανδοι δεν έχουν κέρατα την περίοδο των Χριστουγέννων

Τα θηλυκά του είδους όμως, αντίθετα, διατηρούν τα κέρατά τους όλο το χρόνο και μάλιστα ανάμεσα στα 44 καταγεγραμμένα είδη ελαφιών, οι τάρανδοι είναι τα μόνα.


Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...