Οδηγός εργένη

0

Για να σκοράρεις στην καθαριότητα, να πώς παλεύεις με τους λεκέδες...

Πώς αφαιρείς κοινούς λεκέδες

Όσο προσεκτικός κι αν είσαι, τα ρούχα σου πάντα βρίσκουν τρόπους να λεκιάζονται! Γι' αυτό και είναι τόσο σημαντικό να ξέρεις πώς να απομακρύνεις ανεπιθύμητες κηλίδες από τα καλά σου τα ρουχαλάκια...

Με τον παρακάτω εύχρηστο οδηγό, θα είσαι σε θέση να αφαιρείς όλους τους κοινούς λεκέδες από τα υφάσματα με προϊόντα που έχεις ήδη στο σπίτι σου. Μη φοβάσαι, νοικοκυρούλα δεν πρόκειται να σε κάνουμε!

Σημείωση: αφού «περιποιηθείς» τον λεκέ, θα πρέπει μετά να πλύνεις το ρούχο κανονικά.

Αντιιδρωτικό / αποσμητικό
Τι θα χρειαστείς: λευκό ξίδι, υγρό απορρυπαντικό
Άφησε τον λεκέ να μουλιάσει μέσα σε λευκό ξίδι για 30 περίπου λεπτά ή, εναλλακτικά, τρίψε λίγο υγρό απορρυπαντικό πάνω στον λεκέ και άφησέ το για κάνα 10λεπτο. Πλύνε μετά το ρούχο στο πλυντήριο σε όσο το δυνατόν πιο ζεστό νερό για τον τύπο του υφάσματος.

Αίμα
Τι θα χρειαστείς: αμμωνία
Αν ο λεκές είναι «φρέσκος», μούλιασε το ύφασμα σε κρύο νερό με μια δόση αμμωνίας για 20 περίπου λεπτά και βάλ' το μετά στο πλυντήριο κανονικά. Αν ο λεκές έχει στεγνώσει, ξεκίνα τα ξόρκια και τις δεήσεις!

Καφές
Τι θα χρειαστείς: χλωρίνη
Αν μπορείς να πλύνεις το ρούχο κατευθείαν, μια κανονική πλύση θα σε ξελασπώσει εύκολα.

Αν όχι, «κανόνισε» τον λεκέ με λίγη χλωρίνη πριν από το πλύσιμο για βέλτιστα αποτελέσματα. Χρησιμοποίησε βέβαια χλωρίνη φιλική προς τα χρώματα, αν το ρούχο σου δεν είναι λευκό.

Λάδι (μαγειρικό/μηχανής)
Τι θα χρειαστείς: υγρό απορρυπαντικό, χαρτί κουζίνας, ζεστό σίδερο, ταλκ
Βρέξε το ρούχο και εφάρμοσε υγρό απορρυπαντικό απευθείας πάνω στον λεκέ. Εναλλακτικά, τοποθέτησε το κομμάτι του υφάσματος με τον λεκέ ανάμεσα σε δυο φύλλα χαρτιού κουζίνας και σιδέρωσέ το. Αν δεν το βιάζεσαι, βάλε λίγο ταλκ πάνω στον λεκέ και άφησέ το όλη νύχτα να απορροφήσει το λάδι. Και στις δύο περιπτώσεις, βάλε μετά το ρούχο στο πλυντήριο.

Χόρτα
Τι θα χρειαστείς: χλωρίνη, απορρυπαντικό
Εφάρμοσε λίγη χλωρίνη πάνω στον λεκέ (πρόσεξε να είναι φιλική με τα χρώματα, αν το ρούχο δεν είναι λευκό) και πλύνε μετά το ρούχο κανονικά στο πλυντήριο, σε όσο πιο καυτό νερό επιτρέπει ο τύπος του υφάσματος.

Χυμός φρούτων
Τι θα χρειαστείς: σαπούνι, χλωρίνη, απορρυπαντικό
Άφησε το ρούχο να μουλιάσει σε κρύο νερό και τρίψε μετά πάνω στον λεκέ σαπούνι. Πριν προλάβει η σαπουνάδα να στεγνώσει, βάλε το ρούχο στο πλυντήριο χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό και χλωρίνη (και πάλι πρόσεξε η χλωρίνη να είναι φιλική προς τα χρώματα, αν το ρούχο σου είναι χρωματιστό). Το νερό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ζεστό γίνεται.

Μελάνι
Τι θα χρειαστείς: οινόπνευμα, απορρυπαντικό, λακ, πανάκι
Εφάρμοσε οινόπνευμα πάνω στον λεκέ και τρίψ' τον μετά με λίγο απορρυπαντικό. Αν ο λεκές επιμείνει μετά την πλύση, επανέλαβε τη διαδικασία. Εναλλακτικά, μπορείς να ψεκάσεις λίγη λακ πάνω στην κηλίδα και να την τρίψεις με ένα στεγνό πανί, πριν βάλεις το ρούχο στο πλυντήριο.

Κραγιόν (SOS)
Τι θα χρειαστείς: οινόπνευμα, αμμωνία, λακ
Το κραγιόν είναι σαν τις γυναίκες: επίμονο! Υπάρχουν βέβαια και εδώ λύσεις, αν ο λεκές δεν απομακρυνθεί με μια κανονική πλύση. Εφάρμοσε πάνω στο σημάδι από κραγιόν οινόπνευμα, αμμωνία ή λακ -ό,τι έχεις εύκαιρο- και ξέπλυνε με άφθονο ζεστό νερό.

Σος (μουστάρδα, κέτσαπ)
Τι θα χρειαστείς: χλωρίνη, απορρυπαντικό
Περιποιήσου τον λεκέ προ πλύσης με χλωρίνη και πλύνε μετά το ρούχο στο πλυντήριο με ζεστό ή και καυτό νερό. Αν επιμείνει, επανέλαβε τη διαδικασία...

Αλάτι
Τι θα χρειαστείς: λευκό ξίδι, πανάκι
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια κανονική πλύση θα απομακρύνει λεκέδες από άλατα. Αν ωστόσο επιμείνουν, ρίξε μια κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι μέσα σε μια κούπα με κρύο νερό και, με τη βοήθεια ενός πανιού, τρίψε τους λεκέδες. Αυτή η τεχνική δουλεύει εξαιρετικά και στα παπούτσια, απομακρύνοντας κηλίδες από άλατα και κάνοντάς τα να φαίνονται σαν καινούρια!

Οδοντόκρεμα
Τι θα χρειαστείς: αμμωνία, χαρτί κουζίνας, υγρό πιάτων
Αν το τρίψιμο με ζεστό νερό δεν αποδώσει, ανακάτεψε 3 κουταλιές της σούπας αμμωνία μέσα σε μια κούπα με νερό και εφάρμοσε το μείγμα πάνω στον λεκέ με χαρτί κουζίνας. Εναλλακτικά, βάλε μια κουταλιά της σούπας διαυγές υγρό πιάτων σε ένα ποτήρι νερό, τρίψε τον λεκέ με το μείγμα και ξέβγαλε με κρύο νερό. Αν η οδοντόκρεμα είναι λευκαντική, κινήσου εξαιρετικά γρήγορα αν δεν θες το υπεροξείδιο που περιέχει να αφήσει μόνιμο λεκέ στο ρούχο σου...

Κρασί
Τι θα χρειαστείς: αλάτι, λευκό κρασί, αεριούχα σόδα, γλυκερίνη
Για κόκκινο κρασί, ρίξε αλάτι πάνω στον λεκέ (αν είναι ακόμα «φρέσκος»), αλλά μην το τρίψεις. Περίμενε για 2-3 λεπτά και ξέπλυνέ το με ζεστό νερό. Επίσης, μπορείς να εφαρμόσεις λευκό κρασί πάνω στον λεκέ (ακούγεται περίεργο, αλλά δουλεύει!) για να τον αποτρέψεις να στεγνώσει. Αν ο λεκές είναι από λευκό κρασί, εφάρμοσε σόδα-αναψυκτικό πάνω του για να τον αφαιρέσεις μετά στο πλύσιμο. Κι αν έχει εν τω μεταξύ στεγνώσει, ανακάτεψε ένα μέρος γλυκερίνη με δύο μέρη νερό και εφάρμοσε το μείγμα στον λεκέ, πριν βάλεις το ρούχο στο πλυντήριο.

Γενικοί κανόνες
  • Πάντα να διαβάζεις τις ετικέτες των ρούχων για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα τα καταστρέψεις με την εφαρμογή ακατάλληλου προϊόντος ή πλένοντάς τα με τρόπο που θα τα φθείρει
  • Το στέγνωμα και το σιδέρωμα μπορεί να κάνουν έναν λεκέ μόνιμο. Πάντα να χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν πιο ζεστό νερό επιτρέπεται για τον τύπο του υφάσματος
  • Αν ο λεκές παραμείνει μετά τη διαδικασία, επανέλαβε τα βήματα. Η πρό-πλυση πάντα βοηθάει σε τέτοιες καταστάσεις
  • Όταν είναι δυνατόν, άφησε τον λεκέ να μουλιάσει όσο μπορείς περισσότερο
  • Σε λευκά λινά και βαμβακερά, ο χυμός λεμονιού κάνει θαύματα στην απομάκρυνση των λεκέδων. Ενδέχεται ωστόσο να βλάψει τα χρωματιστά
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top