Άνδρες: Τα σημάδια ότι περνάνε… κλιμακτήριο

0

Ποιος σας είπε ότι η κλιμακτήριος είναι αποκλειστικά γυναικείος «μπελάς»; Έρευνες έδειξαν ότι και οι άντρες υποφέρουν από τις αιφνίδιες ορμονικές αλλαγές.

Γυναικεία κλιμακτήριος

Είναι γεγονός ότι η στιχομυθία: «Μπαμπά τι έχει η μαμά τον τελευταίο καιρό και εκνευρίζεται με το παραμικρό;» «Μην της δίνεις σημασία παιδί μου. Είναι στην κλιμακτήριο!» έχει καταντήσει κλισέ.

Πρόκειται για μία μεταβατική φάση που χτυπά τις γυναίκες μετά τα 40 και λίγο πριν τη διακοπή της περιόδου. Σ' αυτή την φάση, η λειτουργία των ωοθηκών αρχίζει να φθίνει και η ωορρηξία γίνεται ακανόνιστη και η γονιμότητα περιορισμένη. Παράλληλα με τις φυσικές αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση κάποιες γυναίκες αισθάνονται και μία συναισθηματική και ψυχολογική αναστάτωση που άλλοτε γίνεται και κατάθλιψη. Αυτά όμως μας είναι λίγο πολύ γνωστά. Για να δούμε τι συμβαίνει με τους άντρες...

Ανδρόπαυση: Η αντρική κλιμακτήριος!

Εκτός από τις γυναίκες, σε λίγο μικρότερη ηλικία, 45-50 ετών, περνούν κλιμακτήριο και οι άνδρες. Οι ανδρικές ορμόνες μειώνονται ενώ το «ισχυρό» φύλο χάνει λίγη από την «εξουσία» του αφού ελαττώνεται και η ποσότητα της τεστοστερόνης δηλαδή της κύριας σεξουαλικής ορμόνης των ανδρών.

Η ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται αυτή η κάμψη της γονιμότητας ποικίλλει: μερικοί άντρες μπορεί να γίνουν στείροι ενώ άλλοι παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Τα «ύποπτα» σημάδια

Για όλες αυτές τις αλλαγές στο σώμα και στην ψυχική κατάσταση των ανδρών ευθύνεται η πτώση των ανδρικών ορμονών στον οργανισμό τους και κυρίως της τεστοστερόνης κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ας κωδικοποιήσουμε όμως τα συμπτώματα εκείνα που σηματοδοτούν το πέρασμα στην ανδρική εμμηνόπαυση:

1. Έχει μειωθεί σημαντικά η σεξουαλική σας επιθυμία
2. Παρουσιάζετε έντονη στυτική δυσλειτουργία
3. Νιώθετε συχνά κουρασμένοι και καταβεβλημένοι
4. Έχετε συχνά εξάψεις και ιδρώνετε πολύ όταν κοιμάστε
5. Είστε συνέχεια εκνευρισμένοι, έχετε αδικαιολόγητο άγχος, νιώθετε μελαγχολία ή κατάθλιψη.
6. Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και ξεχνάτε εύκολα.
7. Παρατηρείτε ότι έχει αυξηθεί το λίπος στο σώμα σας σε σχέση με τη μυϊκή σας μάζα και έχει περιοριστεί η μυϊκή σας δύναμη.
8. Πρόσφατη αιματολογική εξέταση έδειξε ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι λιγότερα από το φυσιολογικό.

Τι κάνουμε μετά;
Εάν εκδηλώσετε κάποιο ή όλα από αυτά τα συμπτώματα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ο οποίος με τη σειρά του θα σας συστήσει μερικές εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν για τα συμπτώματα αυτά «φταίει» η ανδρική κλιμακτήριος ή συντρέχουν άλλοι λόγοι. Ξεπεράστε τα ταμπού και ενημερωθείτε γιατί η «ορμόνη του σεξ», η γνωστή σε όλους μας τεστοστερόνη, δεν αστειεύεται.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top