Σταμάτα να δουλεύεις σκληρά για μην υπερθερμαίνεται ο πλανήτης


Η σχέση μεταξύ λιγότερης εργασίας και χαμηλότερων εκπομπών είναι περίπλοκη

Οι λιγότερες ώρες εργασίας και περισσότερες ημέρες αδείας θα απέτρεπε το ήμισυ της προβλεπόμενης ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας ως το 2020.

Στο παραπάνω συμπέρασαμα κατέληξε έρευνα του Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής και Έρευνας (Center for Economic Policy and Research.

“Η σχέση μεταξύ λιγότερης εργασίας και χαμηλότερων εκπομπών είναι περίπλοκη και δεν έχει γίνει ακόμα τελείως κατανοητή, αλλά οπωσδήποτε η μικρότερη κατανάλωση, με τους υπόλοιπους παράγοντες σταθερούς, συνεπάγεται λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου” τονίζει ο συγγραφέας της έρευνας Ντέιβιντ Ρόσνικ.

Ο Ρόσνικ επισημαίνει ότι πολλά θα κριθούν από τα εργασιακά μοντέλα που θα υιοθετήσουν οι αναπτυσσόμενες οικονομικές δυνάμεις.

Το ευρωπαϊκό μοντέλο το οποίο έχει λιγότερες απολαβές αλλά περισσότερο ελεύθερο χρόνο σε σύγκριση με το αμερικάνικο θεωρείται περιβαλλοντικά φιλικότερο.

Στο βέλτιστο σενάριο, η μείωση του εργάσιμου χρόνου των Αμερικανών κατά 0,5% ετησίως μπορεί να αποτρέψει θερμοκρασιακή άνοδο της τάξης του 1,3 βαθμών Κελσίου.

Ο συγγραφέας παραδέχεται ότι υπάρχουν κενά στην ανάλυσή του καθώς δεν λήφθηκε υπόψη η ανάπτυξη της εργασίας από το σπίτι ή οι μεταφορές με αεροπλάνα και άλλα ενεργοβόρα μέσα μεταφοράς στις διακοπές.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ισχύουν τα παραπάνω, στην Ελλάδα του 1,3 εκατομμυρίων ανέργων το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής το έχουν λύσει.

life2day

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...