Βάσια Τριφύλλη: Το πρόσωπο έκπληξη του «Dancing»

Βάσια Τριφύλλη: Το πρόσωπο έκπληξη του «Dancing»


αν θα με βγάλετε "κουλάνοβα" δεν με απασχολεί καθόλου

Η Βάσια Τριφύλλη είναι το πρόσωπο έκπληξη του «Dancing with the stars».

Έχει ήδη ξεκινήσει τις πρόβες, ενώ νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής βρέθηκε στο γραφείο του Γιάννη Λάτσιου...

«Χορεύω όλη μου τη ζωή. Χορεύω καρσιλαμά σε καυτά κάρβουνα» είπε με το γνωστό της χιούμορ η Βάσια Τριφύλλη.

«Είμαι πάρα πολύ λυπημένη με όλα αυτά που συμβαίνουν και σκεφτόμουνα να κάνω κάτι που θα μου δώσει χαρά γιατί άμα δεν πάρεις χαρά δεν μπορείς να δώσεις. Οπότε είπα κι εγώ να δώσω λίγη χαρά στον κόσμο» συνέχισε η πρώην παρουσιάστρια.

Όσο για το αν θα πληρωθεί, η ίδια υποστηρίζει πως «είναι φιλανθρωπικό το show. Πιστεύω ότι είναι σεμνό, χαριτωμένο και δίνει στον κόσμο μια ανάσα. Δεν ασχολείται με κουτσομπολιά και τέτοια.Tώρα αν θα με βγάλετε "κουλάνοβα" δεν με απασχολεί καθόλου».

star
Συνέχεια...
«Αυτές είναι οι τεχνικές για να σας ελέγχουν το μυαλό»

«Αυτές είναι οι τεχνικές για να σας ελέγχουν το μυαλό»


για να καταρρεύσουν όλα αυτά αρκεί μια στιγμή αφύπνισης

Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, αναλύει τις δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Το κείμενο αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Ν.Τσόμσκι, όπου ο κορυφαίος διανοητής διαπιστώνει διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της ισχύος και του κέρδους.

1. Η τεχνική της διασκέδασης


Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών.
Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης απαραίτητη για να αποτραπεί το κοινό από το να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της Ψυχολογίας, της Νευροβιολογίας και της Κυβερνητικής. «Κρατήστε αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική σημασία.
Κρατήστε το κοινό απασχολημένο, απασχολημένο, απασχολημένο, χωρίς χρόνο για να σκέφτεται· να επιστρέφει κανονικά στη φάρμα με τα άλλα ζώα». Απόσπασμα από το Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους.

2 . Η τεχνική της δημιουργίας προβλημάτων, και στη συνέχεια παροχής των λύσεων

Αυτή η τεχνική ονομάζεται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Πρώτα δημιουργείτε ένα πρόβλημα, μια «έκτακτη κατάσταση» για την οποία μπορείτε να προβλέψετε ότι θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση του κοινού, ώστε το ίδιο να ζητήσει εκείνα τα μέτρα που εύχεστε να το κάνετε να αποδεχτεί.
Για παράδειγμα: αφήστε να κλιμακωθεί η αστική βία, ή οργανώστε αιματηρές συμπλοκές, ώστε το κοινό να ζητήσει τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα περιορίζουν τις ελευθερίες του.
Ή, ακόμη: δημιουργήστε μια οικονομική κρίση για να κάνετε το κοινό να δεχτεί ως αναγκαίο κακό τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών.

3. Η τεχνική της υποβάθμισης

Για να κάνει κάποιος αποδεκτό ένα απαράδεκτο μέτρο, αρκεί να το εφαρμόσει σταδιακά κατά «φθίνουσα κλίμακα» για μια διάρκεια 10 ετών. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν ριζικά νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός) στις δεκαετίες του 1980 και 1990.
Μαζική ανεργία, αβεβαιότητα, «ευελιξία», μετακινήσεις, μισθοί που δεν διασφαλίζουν πια ένα αξιοπρεπές εισόδημα· τόσες αλλαγές, που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση, αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια.

4. Η στρατηγική της αναβολής (Σαλαμοποιήση)

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσετε ως «οδυνηρή αλλά αναγκαία», αποσπώντας την συναίνεση του κοινού στο παρόν, για την εφαρμογή της στο μέλλον. Είναι πάντοτε πιο εύκολο να αποδεχτεί κάποιος αντί μιας άμεσης θυσίας μια μελλοντική. Πρώτα απ’όλα, επειδή η προσπάθεια δεν πρέπει να καταβληθεί άμεσα.
Στη συνέχεια, επειδή το κοινό έχει πάντα την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «όλα θα πάνε καλύτερα αύριο» και ότι μπορεί, εντέλει, να αποφύγει τη θυσία που του ζήτησαν. Τέλος, μια τέτοια τεχνική αφήνει στο κοινό ένα κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσει στην ιδέα της αλλαγής, και να την αποδεχτεί μοιρολατρικά, όταν κριθεί ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για την τέλεσή της.

5 . Η στρατηγική του να απευθύνεσαι στο κοινό σαν να είναι μωρά παιδιά


Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύντονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο θεατής ένα πολύ μικρ ό παιδί ή σαν να ήταν διανοητικώς ανάπηρος.
Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται να εξαπατηθεί ο θεατής, τόσο πιο παιδιάστικος τόνος υιοθετείται από τον διαφημιστή. Γιατί; «Αν [ο διαφημιστής] απευθυνθεί σε κάποιον σαν να ήταν παιδί δώδεκα ετών, τότε είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει, εξαιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού τόνου, μιαν απάντηση ή μιαν αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική σκέψη, όσο η απάντηση ενός δωδεκάχρονου παιδιού». Απόσπασμα από το «Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

6 . Η τεχνική του να απευθύνεστε στο συναίσθημα μάλλον παρά στη λογική

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια κλασική τεχνική για να βραχυκυκλωθεί η ορθολογιστική ανάλυση, επομένως η κριτική αντίληψη των ατόμων. Επιπλέον, η χρησιμοποίηση του φάσματος των αισθημάτων επιτρέπει να ανοίξετε τη θύρα του ασυνείδητου για να εμφυτεύσετε ιδέες, επιθυμίες, φόβους, παρορμήσεις ή συμπεριφορές…

7. Η τεχνική του να κρατάτε το κοινό σε άγνοια και ανοησία


Συνίσταται στο να κάνετε το κοινό να είναι ανίκανο να αντιληφθεί τις τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιείτε για την υποδούλωσή του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι πιο φτωχή, ώστε η τάφρος της άγνοιας που χωρίζει τις κατώτερες τάξεις από τις ανώτερες τάξεις να μη γίνεται αντιληπτή από τις κατώτερες». Απόσπασμα από το «Ὀπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

8. Η τεχνική του να ενθαρρύνεις το κοινό να αρέσκεται στη μετριότητα

Συνίσταται στο να παρακινείς το κοινό να βρίσκει «cool» ό,τι είναι ανόητο, φτηνιάρικο και ακαλλιέργητο.

9. Η τεχνική του να αντικαθιστάς την εξέγερση με την ενοχή

Συνίσταται στο να κάνεις ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του, εξαιτίας της διανοητικής ανεπάρκειάς του, της ανεπάρκειας των ικανοτήτων του ή των προσπαθειών του. Έτσι, αντί να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, απαξιώνει τον ίδιο τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται, κατάσταση που περιέχει τα σπέρματα της νευρικής κατάπτωσης, η οποία έχει μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της αποχής από οποιασδήποτε δράση. Και χωρίς τη δράση, γλιτώνετε την επανάσταση!

10. Η τεχνική του να γνωρίζεις τα άτομα καλύτερα από όσο γνωρίζουν τα ίδια τον εαυτό τους

Στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, οι κατακλυσμιαία πρόοδος της επιστήμης άνοιξε μια ολοένα και πιο βαθειά τάφρο ανάμεσα στις γνώσει του ευρέως κοινού και στις γνώσεις που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ιθύνουσες ελίτ.
Χάρη στη Βιολογία, τη Νευροβιολογία και την εφαρμοσμένη ψυχολογία, το «σύστημα» έφτασε σε μια εξελιγμένη γνώση του ανθρώπινου όντος, και από την άποψη της φυσιολογίας και από την άποψη της ψυχολογίας.

Το σύστημα έφτασε να γνωρίζει τον μέσο άνθρωπο καλύτερα απ’ όσο γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύστημα ασκεί έναν πολύ πιο αυξημένο έλεγχο και επιβάλλεται με μια μεγαλύτερη ισχύ επάνω στα άτομα απ’ όσο τα άτομα στον ίδιο τον εαυτό τους.

Και όμως για να καταρρεύσουν όλα αυτά αρκεί μια στιγμή αφύπνισης. Το «κόκκινο χάπι» που έλεγε ο Μορφέας στόν Νέο στην ταινία Μatrix. Αν υπάρξει έστω μια φευγαλέα στιγμή αφύπνισης όλο το οικοδόμημα καταστρέφεται και πέφτει όπως μια κουρτίνα, και το κυριότερο η κουρτίνα αυτή δεν μπορεί να αναρτηθεί ξανά. Για αυτό σας παρουσιάζουμε τις 10 τεχνικές, μόλις τις παρατηρήσετε ότι συμβαίνουν γύρω σας και εφαρμόζονται κάθε μέρα, η αφύπνιση έρχεται νομοτελειακά. Για όποιον θέλει περισσότερη αφύπνιση ας διαβάσει το «σπήλαιο του Πλάτωνα» και θα ξημερώσει ένας καινούριος κόσμος.

on-news
Συνέχεια...
Όταν οι γονείς βάζουν "ταμπέλες" στα παιδιά

Όταν οι γονείς βάζουν "ταμπέλες" στα παιδιά


Στην δική του αντίληψη και στα μάτια των γονιών του «είναι κακό»

«Είσαι κακό παιδί», «είσαι τεμπέλα», «κάνεις χαζομάρες», «δεν θα τα καταφέρεις»… Αρκετοί γονείς ή ακόμα και δάσκαλοι έχουν κάποια στιγμή χρησιμοποιήσει τέτοιες εκφράσεις για να προειδοποιήσουν ή να επιπλήξουν το παιδί για κάποια απερίσκεπτη πράξη. Κι αν τους ρωτήσετε, οι περισσότεροι θα απαντήσουν πως φυσικά και δεν το εννοούν έτσι όπως ακούγεται: Το παιδί δεν είναι κακό, αλλά έκανε μία άσχημη ή κακή πράξη. Για το παιδί, όμως, η ταμπέλα έχει ήδη τοποθετηθεί. Στην δική του αντίληψη και στα μάτια των γονιών του «είναι κακό».

Οι επιπτώσεις στο παιδί

«Πολλές φορές οι γονείς, οι συγγενείς, οι δάσκαλοι, ετικετοποιούν τα παιδιά εξ αιτίας κάποιων συμπεριφορών τους. Για παράδειγμα λένε «είσαι παλιόπαιδο» αντί να πουν «αυτό που κάνεις δεν είναι πολύ καλό» ή «είσαι τεμπέλης» αντί να πουν «θα ήταν καλό να ανασκουμπωθείς και να κάνεις τα μαθήματά σου», λέει η ψυχολόγος κ. Δήμητρα Σφήκα.

«Βέβαια, οι γονείς και οι δάσκαλοι και όσοι βάζουν ετικέτες στα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές συνήθως ακολουθούν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. Και είναι σα να επιβεβαιώνουν στο μέλλον μία προφητεία που έγινε γι’αυτά. Η ετικετοποίηση μειώνει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση αλλά και την δυνατότητα της δημιουργικότητας του κάθε παιδιού και την ανάδειξη των θετικών του πλευρών», συμπληρώνει η ίδια.

Ωστόσο, επισημαίνει, υπάρχει και η άλλη μορφή ετικετοποίησης, όταν π.χ. λέμε συνέχεια στο παιδί «είσαι τέλειος», «είσαι πανέμορφη», «είσαι πανέξυπνος». Σύμφωνα με την κ. Σφήκα, «αυτά πιθανόν είναι προσδοκίες των γονέων που μόνο βάρος μπορούν να φέρουν στο παιδί και άγχος για να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των μεγάλων και να ανταπεξέλθει σε αυτές».

Συμβουλές για τους γονείς

Πριν ο γονιός κάνει κάποια παρατήρηση με την οποία θα χαρακτηρίσει κάπως το παιδί, καλό είναι να βρει την απαιτούμενη ψυχραιμία και να συζητήσει μαζί του για την πράξη που έκανε την δεδομένη στιγμή. Γιατί είναι η πράξη πραγματικά που έχει ενοχλήσει ή που έχει βλάψει κάποιον ή κάτι και αυτή που πρέπει να αλλάξει, όχι το παιδί. Ο γονιός, λοιπόν, θα πρέπει να χαρακτηρίζει την πράξη, όχι το παιδί.

Τα παιδί, αντίθετα, πρέπει να γνωρίζει ότι οι γονείς το αγαπούν και το εκτιμούν και ότι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν μαζί του τις μη αποδεκτές πράξεις του. Μάλιστα, είναι εύστοχο εκ μέρους τους, αν κάποια στιγμή χάσουν την ψυχραιμία τους και δώσουν μία ετικέτα στο παιδί, να του ζητήσουν συγνώμη όταν ηρεμήσουν και να του εξηγήσουν τον λόγο. Άλλωστε, οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι λειτουργούν σαν πρότυπα για τα παιδιά.

Όπως καταλήγει και η κ. Σφήκα, «καλό είναι να βλέπουμε τα παιδιά μας όπως είναι. Να τα δεχτούμε με τις αρνητικές και τις θετικές τους πλευρές και να στεκόμαστε δίπλα τους, όχι να προηγούμαστε».

mama365
Συνέχεια...
Βαλσαμέλαιο το θαυματουργό

Βαλσαμέλαιο το θαυματουργό


Χρησιμοποιείται κατά κόρον στις καλλυντικές κρέμες λόγω των ιδιοτήτων του

Ήταν γνωστό ως Υπερικό στην Αρχαία Ελλάδα, στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, Υπερικός ή Βάλσαμο και στην ξένη (αγγλική) βιβλιογραφία αναφέρεται ως St. John's wort. Τα φύλλα αυτού του φυτού είναι φωτεινά κίτρινα-πορτοκαλί. Τα πέταλα, συνήθως κίτρινα-πορτοκαλί.

Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γίνονταν από τα σπαθιά, για αυτό κι η ονομασία του σπαθόχορτο.

Το Βαλσαμέλαιο είναι επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες είτε σαν λάδι είτε σαν λοσιόν. Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, μωλώπων, κιρσών, ελαφρών εγκαυμάτων και ηλιακών εγκαυμάτων. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στις καλλυντικές κρέμες λόγω των ιδιοτήτων του.

Υλικά

100 ml Ελαιόλαδο
Βαλσαμόχορτο
Βιταμίνη Ε

Παρασκευή

Πλένετε το βότανο και το αφήνετε να στεγνώσει πάνω σε μια πετσέτα, που ανανεώνετε κατά τακτά διαστήματα ώστε να στεγνώσει πιο γρήγορα.

Αποστειρώστε με οινόπνευμα ένα βάζο και γεμίστε το μέχρι την μέση περίπου με τα άνθη του φυτού (αν είναι δυνατόν φρεσκοκομμένο).

Προσθέστε αγνό ελαιόλαδο, κατά προτίμηση ΒΙΟ, καλύπτοντας το φυτό.

Αφήστε το σε φωτεινό μέρος για 50 - 60 ημέρες, μετά σουρώστε το με ένα τούλι ή γάζα, προσθέστε 2 κάψουλες βιταμίνη Ε και φυλάξτε το σε δροσερό σκοτεινό μέρος για 6 μήνες και για 1 χρόνο στο ψυγείο.

Υπάρχουν δυο τρόποι για να φτιάξετε το βαλσαμέλαιο

Βάλετε το στον ήλιο για 50 - 60 μέρες. Αν το βάλετε σε εξωτερικό χώρο, καλό είναι το βράδυ να το βάζετε στο σπίτι. Επίσης να θυμόσαστε να το ανακινείτε τακτικά. Το λάδι θα πάρει ένα κοκκινωπό χρώμα.

Βάζετε το βάζο με τα υλικά σε μπεν μαρί και χαμηλή θερμοκρασία (70 βαθμούς Κελσίου) και αφήστε το τουλάχιστον για 3 ώρες.

Σουρώστε το λάδι με ένα τούλι ή γάζα, προσθέστε 2 κάψουλες βιταμίνη Ε και φυλάξτε το σε δροσερό σκοτεινό μέρος για 6 μήνες και για 1 χρόνο στο ψυγείο.

Προσοχή!!!

Σε ορισμένα δέρματα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση-φωτοευαισθησίας και φωτο-δερματίτιδα, που εκδηλώνεται με δερματικούς ερεθισμούς. Δεν πρέπει μετά τη χρήση του να ακολουθεί έκθεση στο φως.

Κουρκουμέλαιο, Καροτέλαιο:'Ενα λάδι για τα μαλλιά και το δέρμα, Φυτικό λάδι Jojoba (τζοτζόμπα ή χοχόμπα)

mylady
Συνέχεια...
Βοιωτία

Βοιωτία


Η Βοιωτία είναι νομός που ανήκει στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας

Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γεγονός που την καθιστά προορισμό τόσο για χειμερινές όσο και για θερινές διακοπές.

Εκτός από τα όμορφα τοπία έχει και ιστορικά μέρη. Πρωτεύουσα της είναι η Λιβαδειά.

Τι να δείτε:

 • Η πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, η Λιβαδειά είναι μια πόλη με πολλές φυσικές ομορφιές κυρίως. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τη φύση και τα «δημιουργήματά» της όπως επίσης αρκετά ιστορικά μνημεία.
 • Κρύα: μια γραφική τοποθεσία με τον ποταμό Έρκυνα και τη διαδρομή του να εντυπωσιάζουν με πανέμορφα μεγάλα δέντρα και καθαρά κρυστάλλινα νερά.
 • Νεροτριβή: ένα παραδοσιακό κτίριο στην είσοδο της Κρύας που παλαιότερα ήταν εργαστήριο πλυσίματος υφαντών χαλιών. Πλέον έχει αναπαλαιωθεί και είναι σημείο συγκέντρωσης πολλών τουριστών. Στο υπόγειό του στεγάζει το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο.
 • Νερόμυλος: κτίριο που αποτελεί σήμα-κατατεθέν για όλη την περιοχή. Παλαιό κτίριο που έχει αναπαλαιωθεί, διατηρώντας την κίνηση του νερού που του προσδίδει μια γραφικότητα, και πλέον αποτελεί κέντρο πολιτισμού και εκδηλώσεων.
 • Ρολόι: ο παλιός πύργος που χτίστηκε από τους Φράγκους και χρησιμοποιούνταν ως Πυρσός. Το 1803 τοποθετήθηκε το ρολόι από τον Λόρδο Έλγιν.
 • Πέτρινο Θέατρο Κρύας: το Θέατρο της περιοχής το οποίο χτίστηκε το 1987 και φημίζεται για την αρχιτεκτονική και την καλή ακουστική που έχει.
 • Μεσαιωνικό Κάστρο: Κάστρο που χτίστηκε από τους Φράγκους και ολοκληρώθηκε από τους Καταλανούς. Χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο τόσο για την περίοδο της Καταλανικής κυριαρχίας όσο και κατά την Επανάσταση. Σήμερα από τον Πύργο του η θέα είναι καταπληκτική και στο εσωτερικό του φιλοξενούνται εκθέσεις της ιστορίας και της αναστήλωσης του.
 • Όρος Ελικών: όρος με ωραίες διαδρομές, το μοναδικό δάσος του Ελικώνα και τον ομώνυμο ελατόφυτο οικισμό του.
 • Τέλος, στη Λιβαδειά αξίζει να δείτε τα ερείπια του μαντείου του Τροφωνίου, το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, τα ερείπια του Ναού του Βασιλέως Διός, το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Εκτός από τη Λιβαδειά, ο νομός έχει και άλλες αξιόλογες περιοχές και μέρη να επισκεφθεί ο επισκέπτης που θα βρεθεί εκεί.
 • Θήβα: πόλη χτισμένη σε μια εύφορη πεδιάδα και η οποία έχει μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Δεν είναι μόνο μια γραφική πόλη με όμορφα φυσικά τοπία αλλά έχει και πλήθος μνημείων. Στη Θήβα συναντάμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, ορισμένους μυκηναϊκούς τάφους, τα «Καστέλλια», τα ερείπια του Ναού του Ισμηνίου Απόλλωνα, η πηγή των Αγίων Θεοδώρων, η κρήνη της Δίρκης, η εκκλησία του Ευαγγελιστή Λουκά, η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, η υπόγεια πρωτοχριστιανική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα «Σαγμοτά» και το Πτώον, το ιερό του Πτώου Απόλλωνα.
 • Αλίαρτος: κέντρο παραγωγής βαμβακιού του νομού με αρχαία μνημεία όπως η Αρχαία Πόλη, το Αρχαίο Ακρέθνιο και το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας.
 • Αντίκυρα: μια γραφική παραλιακή πόλη του νομού η οποία αποτελεί και λιμάνι της περιοχής. Φημίζεται για τις παραλίες της, το εργοστάσιο Αλουμινίου που έχει και τον οικισμό «Άσπρα Σπίτια».
 • Πλαταιές: χωριό με ιστορία καθώς εκεί έγινε η ιστορική μάχη μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 479 π.Χ. Στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται ερείπια της αρχαίας πόλης, ερείπια περιβόλου, ενός ναού και ενός μεγάλου κτιρίου. Επίσης εκεί βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας που χρονολογείται τον 12ο αι. και η εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας, χτισμένη από τα ερείπια της αρχαίας πόλης.
 • Χαιρώνεια: χωριό 12 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά, πατρίδα του Πλουτάρχου και με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Εκεί είναι Αρχαιολογικό Μουσείο, το άγαλμα του Λέοντα της Χαιρώνειας και το μοναστήρι Λυκουρές.
 • Ορχομενός: πεδινή κωμόπολη με πολλά όμορφα νερά και πράσινα τοπία, με παράδοση στην πεστροφοκαλλιέργεια και έντονη ιστορική φήμη. Αξιοθέατα αποτελούν ο θολωτός μυκηναϊκός τάφος, η ακρόπολη της αρχαίας πόλης με ερείπια ναού, αρχαίου θεάτρου και άλλων κτισμάτων, το ενετικό κάστρο, οι βυζαντινές εκκλησίες της Σκριπούς, του Αγίου Σώζοντα, του Ευαγγελιστή Λουκά και του Αγίου Νικολάου.
 • Δαύλεια: χωριό χτισμένο πάνω σε βράχο με τρεχούμενα νερά. Εκεί είναι η εκκλησία του Προφήτη Ηλία και η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στη θέση Κάστρο. Ακόμα, ερείπια της αρχαίας Δαύλειας και Μεσαιωνικής Εποχής και το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ.
 • Τανάγρα: βρίσκεται μαζί με τον οικισμό της Παναγιάς. Μέρος με μνημεία όπως τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης και το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Σχηματάρι με εκθέματα της Τανάγρας.
 • Δίστομο: τοποθεσία μείζονος ιστορικής σημασίας καθώς έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Εκεί οι ναζί εκτέλεσαν κατοίκους του χωριού το 1944. Ως φόρο τιμής υπάρχει μνημείο των θυμάτων. Επίσης, εκεί είναι το μοναστήρι του Αγίου Λουκά, από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα. Δίπλα του είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και ο τάφος του Αγίου Λουκά. 

Εκκλησίες και Μοναστήρια

Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια που υπάρχουν στον νομό της Βοιωτίας άλλες/α συνδέονται με ιστορικές στιγμές της χώρας και άλλες/α έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα.
 • Εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ 
 • Εκκλησάκι του προφήτη Ηλία
 • Εκκλησία του Ευαγγελιστή Λουκά
 • Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής
 • Πρωτοχριστιανική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης
 • Μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου
 • Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα «Σαγμοτά» 
 • Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας
 • Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας 
 • Εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας
 • Βυζαντινές εκκλησίες της Σκριπούς, του Αγίου Σώζοντα, του Ευαγγελιστή Λουκά και του Αγίου Νικολάου
 • Εκκλησία του Προφήτη Ηλία 
 • Εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων 
 • Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ
 • Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου
 • Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.

Αράχωβα
 
Η πιο γνωστή περιοχή του νομού Βοιωτίας. Γραφικότατη, κοσμοπολίτικη και κυρίως κοντά στην Αθήνα, η Αράχωβα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Χτισμένη στην πιο ψηλή περιοχή του Παρνασσού είναι ιδανικό μέρος για τις χειμερινές διακοπές. Ειδικά την περίοδο του Πάσχα, οι επισκέπτες βιώνουν τα μοναδικά έθιμα των κατοίκων. Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου δεσπόζει στην κορυφή της κωμόπολης. Τα γραφικά σοκάκια της, τα παραδοσιακά σπιτάκια, τα όμορφα χωριά γύρω της και οι πολλές επιλογές διασκέδασης την καθιστούν ασυναγώνιστη. Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, οι διαδρομές στα τοπία της με την επιλογή πεζοπορίας ή ορειβασίας ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη και η μαγευτική θέα κόβει την ανάσα. Η Μονή του Οσίου Λουκά είναι σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής όπως και το Κωρύκειο Άντρο, ένα χωριό με σπηλιά με σταλακτίτες. Η νυχτερινή διασκέδαση θα αποζημιώσει την κούραση από την περιήγηση σας καθώς παραδοσιακά μεζεδοπωλεία, εστιατόρια παγκόσμιας φήμης, μπαράκια και κλαμπ δίνουν επιλογές. Για τους ρομαντικούς μια βόλτα στην αγορά είναι ότι πρέπει. Η Αράχωβα είναι γνωστή για το κρασί και το λάδι της, τη φέτα της, παραδοσιακές χυλοπίτες, τραχανά, μυζήθρα και γιαούρτι. Το πιο γνωστό προϊόν είναι το τυρί Φορμαέλλα. Τα ψητά κρέατα της και τα γλυκά της όπως τηγανίτες, γλυκό κυδώνι, μυγδαλάτο, καρυδάτο και ποικιλία μαρμελάδων δημιουργούν μια ελκυστική αραχωβίτικη κουζίνα.


Αρχαιολογικοί Χώροι-Μουσεία
 • Ρολόι: ο παλιός πύργος που χτίστηκε από τους Φράγκους και χρησιμοποιούνταν ως Πυρσός. Το 1803 τοποθετήθηκε το ρολόι από τον Λόρδο Έλγιν.
 • Μεσαιωνικό Κάστρο: Κάστρο που χτίστηκε από τους Φράγκους και ολοκληρώθηκε από τους Καταλανούς. Χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο τόσο για την περίοδο της Καταλανικής κυριαρχίας όσο και κατά την Επανάσταση. Σήμερα από τον Πύργο του η θέα είναι καταπληκτική και στο εσωτερικό του φιλοξενούνται εκθέσεις της ιστορίας και της αναστήλωσης του.
 • Στη Θήβα συναντάμε ορισμένους μυκηναϊκούς τάφους, τα «Καστέλλια», τα ερείπια του Ναού του Ισμηνίου Απόλλωνα, η πηγή των Αγίων Θεοδώρων, η κρήνη της Δίρκης, η εκκλησία του Ευαγγελιστή Λουκά, η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, η υπόγεια πρωτοχριστιανική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα «Σαγμοτά» και το Πτώον, το ιερό του Πτώου Απόλλωνα.
 • Αλίαρτος: κέντρο παραγωγής βαμβακιού του νομού με αρχαία μνημεία όπως η Αρχαία Πόλη, το Αρχαίο Ακρέθνιο και το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας.
 • Πλαταιές: χωριό με ιστορία καθώς εκεί έγινε η ιστορική μάχη μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 479 π.Χ. Στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται ερείπια της αρχαίας πόλης, ερείπια περιβόλου, ενός ναού και ενός μεγάλου κτιρίου. Επίσης εκεί βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας που χρονολογείται τον 12ο αι. και η εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας, χτισμένη από τα ερείπια της αρχαίας πόλης.
 • Χαιρώνεια: χωριό 12 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά, πατρίδα του Πλουτάρχου και με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Εκεί είναι Αρχαιολογικό Μουσείο, το άγαλμα του Λέοντα της Χαιρώνειας και το μοναστήρι Λυκουρές.
 • Ορχομενός: πεδινή κωμόπολη με πολλά όμορφα νερά και πράσινα τοπία, με παράδοση στην πεστροφοκαλλιέργεια και έντονη ιστορική φήμη. Αξιοθέατα αποτελούν ο θολωτός μυκηναϊκός τάφος, η ακρόπολη της αρχαίας πόλης με ερείπια ναού, αρχαίου θεάτρου και άλλων κτισμάτων, το ενετικό κάστρο, οι βυζαντινές εκκλησίες της Σκριπούς, του Αγίου Σώζοντα, του Ευαγγελιστή Λουκά και του Αγίου Νικολάου.
 • Δαύλεια: χωριό χτισμένο πάνω σε βράχο με τρεχούμενα νερά. Εκεί είναι η εκκλησία του Προφήτη Ηλία και η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στη θέση Κάστρο. Ακόμα, ερείπια της αρχαίας Δαύλειας και Μεσαιωνικής Εποχής και το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ.
 • Τανάγρα: βρίσκεται μαζί με τον οικισμό της Παναγιάς. Μέρος με μνημεία όπως τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης και το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Σχηματάρι με εκθέματα της Τανάγρας.
 • Δίστομο: τοποθεσία μείζονος ιστορικής σημασίας καθώς έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Εκεί οι ναζί εκτέλεσαν κατοίκους του χωριού το 1944. Ως φόρο τιμής υπάρχει μνημείο των θυμάτων. Επίσης, εκεί είναι το μοναστήρι του Αγίου Λουκά, από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα. Δίπλα του είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και ο τάφος του Αγίου Λουκά.
 • Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο: το μουσείο φιλοξενεί εκθέματα από υφαντουργία, διάφορα εργατικά εργαλεία, οικιακά σκεύη και μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες.
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών: χτίστηκε το 1962 και περιλαμβάνει ευρήματα και αρχαιότητες από όλη τη Βοιωτία. Τα πιο σημαντικά είναι γλυπτά της Αρχαϊκής Εποχής, στήλες Κλασικής Εποχής, σαρκοφάγοι μυκηναϊκής περιόδου κ.α.
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας: το μουσείο διαθέτει εκθέματα από ανασκαφές που έγιναν στους παλιούς οικισμούς του Ορχομενού και της Χαιρώνειας αλλά και αντικείμενα της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Εποχής.
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Τανάγρας: το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Τανάγρας.

Ήθη, έθιμα και παραδόσεις

Η Βοιωτία είναι ένας ιστορικός νομός με κατάλοιπα της αρχαιότητας να θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της. Έχει όμως και παρόν καθώς οργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 • Τα «Τροφώνια» από τον Δήμο Λιβαδειάς τον Σεπτέμβριο.
 • Τα «Πινδάρεια» στη Θήβα επίσης τον Σεπτέμβριο με παραστάσεις αρχαίου δράματος αλλά και συναυλίες.
 • Οι «Εκδηλώσεις Μνήμης» στο Δίστομο τον Ιούνιο ως φόρο τιμής για το ολοκαύτωμα που έγινε εκεί.
 • Ακόμα, στη Βοιωτία διατηρούν κάποια αποκριάτικα έθιμα όπως το «γαϊτανάκι» στη Λιβαδειά, τον «Βλάχικο Γάμο» στη Θήβα, εκδηλώσεις κάθε Τσικνοπέμπτη, Καθαρά Δευτέρα και Κυριακή της Τυρινής.

Παραλίες

Η Βοιωτία βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο και οι παραλίες της εύλογα βρίσκονται στα πέριξ του. Κοινό στοιχείο είναι το πόσο καθαρές είναι και με αρκετά αρμυρίκια για ξεκούραση σε σκιά.
 • Δήλεσι: η γνωστή παραλία του νομού, η μοναδική στον Ευβοϊκό κόλπο. Καθαρά νερά και οργανωμένη πλαζ την χαρακτηρίζουν.
 • Άγιος Βασίλειος: τουριστικό θέρετρο με παραλία σε τοπίο με πεύκα. Καθαρά γαλάζια νερά και θαλάσσια σπορ τη χαρακτηρίζουν. Διαθέτει ταβερνάκια.
 • Δίστομο: οργανωμένη παραλία με λευκό και γκρίζο βότσαλο. Δίπλα της είναι η παραλία του Αγίου Νικολάου και των Άσπρων Σπιτιών. Διαθέτει ταβέρνες και μπαρ για νυχτερινή διασκέδαση.
 • Καραχάλιος: αποτελείται από 7 παραλίες με παγωμένα καταγάλανα νερά και το λιμανάκι με τις βάρκες των ψαράδων.
 • Καλαμάκι: παραλία με δέντρα κατά μήκος της, ψιλή άμμο και βότσαλα και κυρίως καθαρά νερά. Ιδανική για ησυχία και ξεκούραση.
 • Λιβαδώστρα: δίπλα από το Καλαμάκι, με όμορφα τοπία και λίγα δέντρα. Διαθέτει ταβέρνα.
 • Αλυκή: παραλίες με χοντρή άμμο και βότσαλο αλλά και ταβερνούλες και καφετέρια. Επίσης διαθέτει μια λιμνοθάλασσα, η οποία στεγνώνει το καλοκαίρι.
 • Σαράντη: παραλία σε κλειστό κόλπο με πολλά αρμυρίκια. Διαθέτει ταβέρνες, καφετέριες και άλλα μικρά μαγαζάκια.

Τι να δοκιμάσετε

Η Βοιωτική κουζίνα φημίζεται για τα κρέατα της και ειδικά τα ψητά της. Επίσης για τα γαλακτοκομικά της προϊόντα και το κρασί της.

Συνέχεια...
«Πως δείχνει τόσο όμορφη πρωί-πρωί»

«Πως δείχνει τόσο όμορφη πρωί-πρωί»


Κάντε τους γύρω σας να σκέφτονται...

Νέες τεχνικές εμφανίζονται συνεχώς στην αισθητική για να καλύψουν ανάγκες που υπήρχαν ανέκαθεν και να βελτιώσουν την οπτική μας γενικότερα.

Τι είναι λοιπόν το μόνιμο μακιγιάζ;

Είναι μια ανάγκη για άτομα που από κάποιο λάθος ή από τύχη δεν έχουν φρύδια,για άτομα που έχουν χάσει βλεφαρίδες ή θέλουν βελτίωση στο σχήμα των χειλιών.

Το μόνιμο μακιγιάζ μπορεί να γίνει και για βελτίωση της εμφάνισης.

-  Φτιάχνουμε το τέλειο σχήμα των φρυδιών είτε έχουμε φρύδια είτε μας λείπει ένα μέρος τους.

-  Να που ήρθε η στιγμή να αποκτήσουμε εκείνο το τέλειο σχήμα στα χείλη μας αλλά το μολύβι που χρησιμοποιούμε δεν μπορεί να το πετύχει.

Πως γίνεται;

Με ένα ειδικό μηχάνημα και με αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης εγχύουμε το χρώμα που έχουμε επιλέξει αφού πρώτα έχουμε αποφασίσει τι σχήμα θα δώσουμε.

Με ένα ειδικο μολύβι φτιάχνουμε το σχήμα για να δούμε ακριβώς πως θα δείχνει το πρόσωπο μετά το μακιγιάζ.

Η διαδικασία κρατάει από 1 έως 2 ωρες ανάλογα με το μέγεθος και τη δυσκολία της περιοχής.

Ο πόνος είναι ελάχιστος και όχι ενοχλητικός.

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι οργανικά έτσι ώστε να αποφύγουμε κραυγαλέες διαφορές και να μπορούμε να επέμβουμε στο μέλλον.

Το αποτέλεσμα του διατηρείται από 2 εως 6 χρόνια, ενώ όπως μας είπε η αισθητικός κ. Μαίρη Φιλιππαίου, μπορούν να γίνονται κάποιες επαναλήψεις για βελτίωση της έντασης του.

Αν απευθυνθείτε σε ειδικό τα αποτελέσματα είναι τέλεια! Είναι αυτά τα πρόσωπα που βλέπουμε και αναρωτιόμαστε "πως δείχνει τόσο όμορφη πρωί πρωί" !

fe-mail
Συνέχεια...
Τα μανιτάρια

Τα μανιτάρια


είτε τα αγαπά κανείς πολύ, είτε τα μισεί

Επίσης γνωστά ως «μύκητες», τα μανιτάρια παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, η οποία καθιστά δύσκολη την ανάλυση της θρεπτικής τους αξίας. Φύονται σε μαλακό και υγρό χώμα και στην πλειοψηφία τους, βγαίνουν το φθινόπωρο, λόγω των βροχών και των συνθηκών υγρασίας. Καρποφορίες βέβαια υπάρχουν και την άνοιξη, αλλά και όλο το χρόνο.

Ουσιαστικά, αυτό που βλέπουμε είναι το σώμα, το «άνθος» του μανιταριού, δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια που θα εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους. Το κυρίως μέρος του μύκητα είναι υπόγειο και σχεδόν πάντα αθέατο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Τα μανιτάρια αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος της ξηράς τους ουσίας (10%) από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.

Θα τα βρείτε σε πολλές ποικιλίες (περίπου 3.000 στην Ελλάδα), το καθένα με μια ξεχωριστή μορφή και ήπια, γήινη γεύση. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα λευκά και μεγάλα, όπως τα Portabello, τα μανιτάρια πλευρώτους κ.ά. Άσχετα πάντως από την εμφάνιση ή το μέγεθός τους, είναι όλα μύκητες και όχι λαχανικά και δεν έχουν χλωροφύλλη, γι’ αυτό και ζουν ως παράσιτα κοντά σε άλλα δέντρα ή φυτά.

Συνήθως τα μανιτάρια, είτε τα αγαπά κανείς πολύ, είτε τα μισεί. Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, τότε σίγουρα θα χαρείτε αν σας πούμε ότι θα ήταν ωφέλιμο να τα συμπεριλάβετε σε κάθε γεύμα σας (από την πρωινή ομελέτα, μέχρι τη συνοδευτική σάλτσα στο φιλέτο κοτόπουλο που θα φάτε για δείπνο). Αν πάλι τα μισείτε, θα είναι δύσκολο να σας μεταπείσουμε, αν και καλό θα ήταν να διαβάσετε τα οφέλη τους.


Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, παρέχοντας πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, ενώ είναι μειωμένης θερμιδικής αξίας:

Βιταμίνη D: Ενισχύει τα οστά σας και σας παρέχει όλα τα οφέλη των λαχανικών. Τα μανιτάρια είναι η μόνη τροφή μη ζωικής προέλευσης με βιταμίνη D (εκτός από τον ήλιο).

Βιταμίνες συμπλέγματος Β (βιοτίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη): είναι απαραίτητες για υγιή μεταβολισμό και για τα κύτταρα του αίματος.

Σελήνιο: Οι μικρές ποσότητες αυτού του ιχνοστοιχείου στα μανιτάρια είναι ένας καλός τρόπος να προσλάβουμε αυτό το αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο συστατικό διάφορων ενζύμων και σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Αντικαρκινικές ιδιότητες: Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα μανιτάρια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες (ειδικά όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού) και βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Πώς να τα απολαύσετε


Τα μανιτάρια είναι νόστιμα κομμένα σε φέτες σε σαλάτες, είτε ως συστατικά για σάλτσες κρεάτων. Μπορείτε επίσης να τα προσθέσετε σε ομελέτα με αυγά ή σε σάντουιτς και πίτσες.

Σημαντικά θρεπτικά συστατικά τους μπορεί να καταστραφούν ή να μειωθούν αν τα μαγειρέψετε πολύ, οπότε προτιμήστε να τα σοτάρετε για λίγα λεπτά. Χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών αντί για λάδι και δοκιμάστε τα με σκόρδο ή κρεμμύδι.

Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα…

- Αρκετά είδη μανιταριών είναι τοξικά, ενώ κάποια από αυτά μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συλλογή τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, είδη που είναι δηλητηριώδη μοιάζουν αρκετά με τα βρώσιμα, ή τα αβλαβή παίρνουν διάφορες μορφές από την εμφάνιση μέχρι την ωρίμανσή τους, γεγονός που μπορεί να μας μπερδέψει.

- Τα μανιτάρια που θυμόμαστε ως σπίτια των στρουμφ, με το κόκκινο καπέλο και τις άσπρες βούλες, είναι αυτά της ποικιλίας amanita muscaria, άγρια και με παραισθησιογόνο δράση, στα οποία οι πρόγονοί μας απέδιδαν μαγικές δυνάμεις. Είναι κοινό μανιτάρι στα ορεινά δάση και δηλητηριώδες, εξ ου και το όνομά του που σημαίνει ότι «σκοτώνει τις μύγες».

- Το «μυστικό» για τα αποξηραμένα μανιτάρια, είναι το νερό, που τους δίνει τη φρεσκάδα και την υγρασία που τους λείπει. Μουλιάστε τα σε χλιαρό νερό -ή κρασί, εφόσον ταιριάζει στη συνταγή- για 20 - 25 λεπτά και κρατήστε το νερό για να εμπλουτίσετε γευστικά σούπες, σάλτσες και πιάτα με ζυμαρικά.

- Η τρούφα είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που παράγεται μέσα στο έδαφος σε βάθος 6-15 περίπου εκατοστών. Το άρωμά της είναι θεσπέσιο, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά, στα οποία χρησιμοποιείται. Η αυξημένη ζήτηση της τρούφας, σε συνδυασμό με τις μικρές ποσότητές της που διατίθενται στην αγορά, κάνουν την τιμή πώλησής της, ιδιαίτερα υψηλή.

clickatlife
Συνέχεια...
Νυστέρι τέλος

Νυστέρι τέλος


ανώδυνα, αναίμακτα, με ένα βράδυ νοσηλεία

Η ραγδαία ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας είχε και έχει άμεση, θετική επίδραση στην εξέλιξη της χειρουργικής χωρίς νυστέρι!

Πολλές χειρουργικές επεμβάσεις που στο παρελθόν απαιτούσαν πολλές μέρες νοσηλείας, μεταγγίσεις αίματος και ήταν ιδαίτερα επίπονες, σήμερα γίνονται ανώδυνα, αναίμακτα, με ένα βράδυ νοσηλεία και αρκετές από αυτές με τοπική νάρκωση.

Θα αναφέρουμε στις πιο συχνές, που μας τις περιγράφει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Διευθυντής Χειρουργός στον Όμιλο Ιατρικό Αθηνών :

1. Κύστη κόκκυγος. Με χρήση laser και χαρτογράφηση της κύστης και των συριγγίων, πραγματοποιείται η επέμβαση με τοπική νάρκωση και μετά από δύο ώρες ο ασθενής φεύγει από την κλινική, ανώδυνα και αναίμακτα.

2. Βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη. Με μικροσκοπική τομή και χρήση πλέγματος και με τοπική νάρκωση, ο ασθενής φεύγει από την κλινική μετά από δύο ώρες. Εναλλακτικά με τη λαπαροσκοπική μέθοδο γίνεται αναίμακτα η αποκατάσταση με πλέγμα από δύο τομές λίγων χιλιοστών και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

3. Σκωληκοειδεκτομή, χολοκυστεκτομή. Με τη λαπαροσκοπική μέθοδο από τρεις τομές λίγων χιλιοστών, ανώδυνα και με ασφάλεια πραγματοποιείται η επέμβαση και ο ασθενής την επόμενη της επέμβασης λαμβάνει εξιτήριο.

4. Αιμορροίδες, ραγάδα. Με τη χρήση τεχνολογίας laser και υπερήχων, ο ασθενής θεραπεύεται χωρίς πόνο, με ελάχιστα ποσοστά υποτροπής και χωρίς να απαιτείται ολοήμερη παραμονή στην κλινική.

5. Ελιές και άλλα μορφώματα του δέρματος. Χωρίς δύσμορφες ουλές και σημάδια με τοπική νάρκωση αφαιρούνται ανώδυνα με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων ( RF )

6. Κιρσοκήλη. Αποτελεί μια σημαντική αιτία ανδρικής υπογονιμότητας, η οποία λαπαροσκοπικά αντιμετωπίζεται με απόλυτη επιτυχία και νοσηλεία μιας ημέρας.

7. Θυρεοειδεκτομή. Με χρήση ειδικού νευροδιεγέρτη διασφαλίζεται η ακεραιότητα των νεύρων και η επιτυχία και η ριζικότητα της επέμβασης.

fe-mail
Συνέχεια...
Ποιους απέκρυψε ο Βαξεβάνης από τη λίστα Λαγκάρντ!

Ποιους απέκρυψε ο Βαξεβάνης από τη λίστα Λαγκάρντ!


Ποια είναι τα πρόσωπα που θα συζητηθούν;

Ποια μεγάλα ονόματα και γιατί δεν αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στην λίστα Λαγκάρντ;

Διαβάστε ποια είναι τα πασίγνωστα ονόματα που απέκρυψε ο Κώστας Βαξεβάνης:

1. Γιάγκος Δράκος - Πρόεδρος Τζάιαντ

2. Ο αδερφός του Γιάγκου και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σέβος Δράκος όπως επίσης και οι γιοι του Αλέξης και Τίμος!

3. Βλάσης Τσάκας - Παραλίγο πρόεδρος του ΠΑΟ

4. Σκρούτζ Μακ Ντακ - και εδώ έρχεται η αποκάλυψη ότι ο γνωστός τσιγγούνης των καρτούν έχει ελληνικές ρίζες και πολλές... λίρες στο εξωτερικό!

5. Σουλτάνογλου & Μουράτογλου - Ναι, ναι οι γνωστοί ιδιοκτήτες του εργοστασίου από την ταινία "Γκαρσονιέρα για 10"

6. Ανδρέας Τεπενδρής - εφοπλιστής γνωστός και ως "Τρελοπενηντάρης" (του αρέσουν οι... μικρούλες και διατηρεί σχολή μανεκέν)

7. Τάσος Πολυμενέας - μπακάλης στο Κωλοκοτρονίτσι! Εκτός από χρήματα ερευνάται μήπως έβγαλε στο εξωτερικό και κονσέρβες με σαρδέλες!

Φυσικά και αυτή η λίστα αποτελεί μια χιουμοριστική έκδοση αφού μόνο με τέτοια ειρωνική διάθεση μπορεί να αντιμετωπιστεί η αναλγησία των ιθυνόντων να χειριστούν το ζήτημα μιας και η λίστα Λαγκάρντ φαίνεται πως βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2010. Το αποτέλεσμα; Η σύλληψη του ανθρώπου που τη δημοσιοποίησε 2 χρόνια μετά! Το σύστημα ζει και βασιλεύει!!!

Ζητήσαμε τη γνώμη μιας ειδικής στην χαρτομαντεία και μας έκανε λόγο για τον μαγικό αριθμο 60! Τώρα τι σημαίνει αυτό το 60 ο καθένας καταλαβαίνει ό,τι νομίζει... 60 να 'ναι οι ώρες μας; 60 χρόνια θα φάνε φυλακή; 60 ονόματα λείπουν από τη λίστα που δημοσίευσε ο Βαξεβάνης;

Ο νοών νοείτω!

i-diadromi
Συνέχεια...
Ακουστικό... στα δόντια!

Ακουστικό... στα δόντια!


εφαρμόζονται στο πίσω μέρος των δοντιών!

Μια πρωτοποριακή συσκευή που δοκιμάζεται αυτόν τον καιρό στη Βρετανία αναμένεται να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν χάσει την ακοή τους από το ένα αυτί και μάλιστα με πολύ απλό τρόπο, αφού οι ειδικοί την τοποθετούν χωρίς χειρουργική επέμβαση, εφαρμόζοντάς τη στο πίσω μέρος των δοντιών!

Το Sound Bite, όπως ονομάζεται, επιτρέπει στον ήχο να μεταφερθεί στους κοχλίες μέσω των δοντιών διαμέσου των οστών, παρακάμπτοντας πλήρως το μέσο και το εξωτερικό αυτί.
Στο εσωτερικό της συσκευής υπάρχει ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο, το οποίο τοποθετείται μέσα στο κανάλι του αυτιού που έχει το πρόβλημα και συλλαμβάνει τον ήχο, στέλντοντάς τον σε έναν μικρότερο διαβιβαστή, που είναι μικρότερος από τα συνήθη ακουστικά και τοποθετείται πίσω από το αυτί, ο οποίος τον μεταφέρει με τη σειρά του στη συσκευή που βρίσκεται στον στόμα.

Με τον τρόπο αυτό ο ήχος μετατρέπεται σε ελαφριές δονήσεις, οι οποίες είναι ανεπαίσθητες στον χρήστη και μέσω των οστών μεταφέρονται στο αυτί που λειτουργεί, όπου μετατρέπονται σε νευρικούς παλμούς και στέλνονται στον εγκέφαλο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Otology et Neurotology" έδειξε ότι το Sound Bite βελτιώνει κατά 25% την ικανότητα των ασθενών να κατανοούν την ανθρώπινη ομιλία όταν βρίσκονται σε περιβάλλον με θόρυβο, ενώ σε κάποιους ασθενείς η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη του 30%.

Συνέχεια...
Πίτσα με σπανάκι

Πίτσα με σπανάκι


Νόστιμη και πρωτότυπη

ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη
 • 500γρ.αλευρι
 • 12 γρ.μαγια νωπη
 • 1 1/2 κ.γ. αλατι
 • 1 πρεζα ζαχαρη
 • 4 κ.σ.ελαιολαδο
 • 350ml  χλιαρο νερο
 •  (1κ.γ.αποξηραμενα βοτανα ριγανη η θυμαρι η βασιλικο )
Για τη γεμιση
 • λιγα φυλλα σπανακι
 • κιτρινο τυρι
 • σαλτσα
 • Λιγο zwan τριμμενο
Εκτέλεση

Σε μπολ προσθετουμε το αλευρι το αλατι ριγανη ανακατευουμε. Εχουμε το νερο χλιαρο απο τη φωτια και σπαμε μεσα τη μαγια ανακατευουμε ριχνουμε και το λαδι και σιγα σιγα το ριχνουμε στο αλευρι .

Ανακατευουμε με κουταλι ζυμωνουμε με το χερι μια μπαλα . Τοποθετουμε το λεκανακι με τη ζυμη σε ζεστο μερος για 2 ωρες να φουσκωσει .

Οταν ειναι ετοιμη κ εχουμε μικρα ταψακια της πιτσας κοβουμε σε μπαλιτσες κ ανοιγουμε ψιλο φυλλο με το πλαστη .

Βουτυρωνουμε το ταψακι τοποθετουμε το φυλλο προσθετουμε τη σαλτσα τριμμενο zwan τα φυλλα απο το σπανακι και τα κιτρινα τυρια .

Στο φουρνο στους 180 με 200 βαθμους .

iridablogspot
Συνέχεια...
Ανακαλύφθηκαν εννιά νέα είδη ταραντούλας

Ανακαλύφθηκαν εννιά νέα είδη ταραντούλας


το δηλητήριο της ταραντούλας θα μπορούσε να συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου

Εννιά νέα είδη δενδρόβιας ταραντούλας ανακαλύφθηκαν στη Βραζιλία. Τα τέσσερα είδη ανήκουν στο γένος «Typhochlaena», που θεωρείτο εξαφανισμένο.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν πόσο περιορισμένες εξακολουθούν να παραμένουν οι γνώσεις μας για τη χλωρίδα και την πανίδα του Δάσους του Ατλαντικού στη Βραζιλία.

«Αντί για επτά είδη που ήταν γνωστά μέχρι σήμερα στην περιοχή, τώρα έχουμε 16», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Rogério Bertani, από το Ινστιτούτο Butantan στο Σάο Πάολο.

Οι δενδρόβιες ταραντούλες ζουν στα τροπικά δάση της Ασίας, της Αφρικής, της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, καθώς επίσης και σε περιοχές της Καραϊβικής.

Σε γενικότερες γραμμές έχουν ελαφρύτερο σκελετό, λεπτότερο σώμα και μακρύτερα πόδια από τα υπόλοιπα είδη ταραντούλας έτσι ώστε να προσαρμόζονται καλύτερα στο περιβάλλον των οικοτόπων τους.

Η μεγαλύτερη επιφάνεια στο τέλος των ποδιών τους τις βοηθά να σκαρφαλώνουν εύκολα, ενώ ο ελαφρύς σκελετός τους τους χαρίζει ευκινησία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το δηλητήριο της ταραντούλας θα μπορούσε να συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου.

Συνέχεια...
Γκρέιπφρουτ: Φρούτο - θησαυρός

Γκρέιπφρουτ: Φρούτο - θησαυρός


ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C και A

Ένα "μαγικό" φρούτο που αδυνατίζει, αποτοξινώνει τον οργανισμό και κάνει καλό στην υγεία είναι το γκρέιπφρουτ τη διατροφική αξία του οποίου αναγνωρίζουν όλοι οι επιστήμονες.

Πάντως, αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που δεν το προτιμάτε, αξίζει να το δοκιμάσετε…

Αρχικά, το συγκεκριμένο φρούτο βοηθάει για να κάψετε λίπος πιο γρήγορα. Επίσης, αυτό το φρούτο δεν παρέχει καθόλου λιπαρά και είναι μηδαμινό σε θερμίδες. Από την άλλη, πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C και A.

Εκτός αυτών, βοηθά στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος και στην ομαλή δραστηριότητα του εντέρου.

Συνέχεια...
Κηπουρική για όλη την οικογένεια

Κηπουρική για όλη την οικογένεια


Τι να σπείρετε τον Νοέμβριο

Θεωρητικά ο μήνας σποράς είναι ο Οκτώβρης καθώς η γη μαλακώνει από τις βροχές. Λόγω παρατεταμένης καλοκαιρίας όμως, η κατάλληλη περίοδος φέτος για σπορά φαίνεται να είναι ο Νοέμβριος αφού οι βροχές τώρα αρχίζουν. Αν θέλετε λοιπόν να ασχοληθείτε με τον κήπο σας και να καταναλώσετε τα δικά σας «βιολογικά προϊόντα» ο καιρός έφτασε. Μια ασχολία για όλη την οικογένεια που θα αρέσει σίγουρα και στα παιδιά. Δείτε τι λαχανικά να σπείρετε αυτήν την εποχή και πώς να περιποιηθείτε τον κήπο σας.

Μαρούλια

Μπορείτε να σπείρετε τα μαρούλια απευθείας στον κήπο ή να τα ξεκινήσετε από φυτώριο και στη συνέχεια να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα. Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό που μπορείτε να φυτέψετε σχεδόν όλες τις εποχές του έτους. Θα έχετε όμως καλύτερα αποτελέσματα αν η θερμοκρασία είναι κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου. Οι σπόροι χρειάζονται φως για να βλαστήσουν. Αν θέλετε να έχετε συνεχή συγκομιδή, να σπέρνετε νέα μαρούλια κάθε 2 με 3 εβδομάδες.

Σπέρνετε τα μαρούλια σε βάθος 0.5-1.5 εκατοστά και σε αποστάσεις 20 με 25 εκατοστά και τα ποτίζετε συχνά. Προτιμήστε χώμα που είναι καλά αποστραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανικά στοιχεία.

Ρόκα

Διαλέξτε μια πιατέλα για να έχετε μεγάλη επιφάνεια σποράς και γεμίστε τη με καλής ποιότητας χώμα, ανακατεμένο με κομπόστ. Μπορείτε να στρώσετε στον πυθμένα λίγο χαλίκι για να αποφύγετε τη διαρροή χώματος από τις τρύπες αποστράγγισης, κάθε φορά που θα ποτίζετε το φυτό.

Ρίξτε τους σπόρους πάνω στην επιφάνεια του εδάφους και απλώστε από πάνω τους μια λεπτή στρώση χώματος. Πιέστε ελαφρά με τις παλάμες σας για να γίνει η επιφάνεια επίπεδη και ποτίστε προσεκτικά (ιδανικά με ψεκασμό) για να μην παρασύρετε το χώμα και ξεσκεπάσετε τους σπόρους. Όταν «σκάσουν» οι φύτρες, αραιώστε τα ώστε να απέχει το ένα από το άλλο 12-15 εκ.

Ποτίζετε συχνά έτσι ώστε να παραμένει το χώμα νωπό. Η συγκομιδή γίνεται όταν τα φύλλα είναι τρυφερά και έχουν ικανοποιητικό μέγεθος.

Ραπανάκια

Τα ραπανάκια σπέρνονται σε έδαφος υγρό, σε σειρές, σε αποστάσεις 2-3 cm σε κάθε σειρά και 10-15 cm μεταξύ των σειρών. Το βάθος σποράς είναι 1 cm οπότε αρκεί ένα απλό τσουγκράνισμα για το παράχωμα των σπόρων. Φυτέψτε σπόρους σε έδαφος μαλακό, αφράτο, χωρίς πέτρες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με προσθήκη κοπριάς ή οργανικού λιπάσματος και καλά αποστραγγιζόμενο. Η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να γίνεται πριν την σπορά. Τα ραπανάκια πρέπει να μαζεύονται σχετικά γρήγορα, για να έχει η ρίζα ωραία γεύση και άρωμα. Για συνεχή παραγωγή ραπανακιών, η σπορά τους πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 10 μέρες.

Τα ραπανάκια θέλουν τακτικό πότισμα ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό, όμως το νερό πρέπει να αποστραγγίζεται και να μην λιμνάζει για να μην βλάψει την ρίζα. Η καλλιέργεια ωφελείται επίσης με νέα προσθήκη κοπριάς ή οργανικού λιπάσματος 15-20 μέρες μετά την σπορά. Τα σκαλίσματα είναι πολύ χρήσιμα για να κρατηθεί το χώμα αφράτο, να βελτιωθεί ο αερισμός του και να ενσωματωθεί σε αυτό η κοπριά ή το λίπασμα. Αν εμφανιστούν ζιζάνια τα σκαλίσματα είναι απαραίτητα για την αφαίρεση τους. Τα ραπανάκια μπορούν να καλλιεργηθούν ανάμεσα στις καλλιέργειες άλλων λαχανικών.

Φρέσκα κρεμμύδια

Για την παραγωγή φρέσκων κρεμμυδιών θα πρέπει να φυτέψετε κοκκάρι, σε βραγιές με απόσταση 20-30 εκατοστά μεταξύ τους και σε βάθος 3-4 εκατοστά. Μέσα στην ίδια βραγιά, η απόσταση των φυτών πρέπει να είναι 10-15 εκατοστά. Το κρεμμύδι, έχει ανάγκη από ελαφρύ χώμα πλούσιο σε οργανικές ουσίες και καλοδουλεμένο, για να μπορέσει να αναπτύξει συμμετρικούς βολβούς. Ακόμα, το κρεμμύδι δεν χρειάζεται λίπανση με κοπριά κατά τη σπορά γιατί δεν την αφομοιώνει εύκολα. Προτιμότερο είναι να έχετε λιπάνει από την προηγούμενη περίοδο, έτσι ώστε η κοπριά να έχει αφομοιωθεί σχεδόν πλήρως από το χώμα. Επίσης, το περίσσευμα υγρασίας στο χώμα, ταλαιπωρεί το κρεμμύδι, εμποδίζει την ανάπτυξή του και ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών, όπως την σήψη. Επομένως, φροντίστε το έδαφος να είναι στραγγερό και μην το ποτίζετε υπέρμετρα. Από την σύσταση του εδάφους, εξαρτάται η μικρότερη ή μεγαλύτερη καυστικότητα του κρεμμυδιού. Έδαφος πλούσιο σε θειάφι, παράγει καυστικά κρεμμύδια ενώ έδαφος πλούσιο σε άζωτο, τα γλυκαίνει.

Καρότα

Οι σπόροι του καρότου φυτεύονται απ' ευθείας στο έδαφος και ωριμάζουν σε 2 μήνες. Το χώμα πρέπει να είναι αφράτο, χωρίς πέτρες, για να αναπτυχθεί προς τα κάτω το καρότο. Ποτίζετε καλά και αραιώστε τα φυντάνια όταν φυτρώσουν, γιατί η πυκνή φύτευση δίνει φύλλα χωρίς ρίζες. Προτιμήστε τις μικρές ποικιλίες για παιδιά, γιατί μεγαλώνουν πιο γρήγορα και τρώγονται πιό ευχάριστα. Πριν τη σπορά σκάψτε βαθιά το έδαφος (στα 30-40 εκ.) και προσθέστε καλά χωνεμένη κοπριά. Μετά τη φύτευση πρέπει να γίνονται κάποιες περιποιήσεις για να διατηρείται το έδαφος κατάλληλο και να προστατεύεται η καλλιέργεια. Τέτοιες περιποιήσεις είναι η καταστροφή ζιζανίων, η άρδευση, η λίπανση, το αραίωμα και η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.

Κουνουπίδι

Για απευθείας σπορά σπόρων κουνουπουδιού, τοποθετήστε 3 με 4 σπόρους σε κάθε σημείο και σε βάθος περίπου μισού εκατοστού. Τα κουνουπίδια χρειάζονται χώρο για να αναπτυχθούν. Φροντίστε οι αποστάσεις ανάμεσα στα φυτά θα πρέπει να είναι μεταξύ 45 και 60 εκατοστά. Λάβετε υπόψη σας, ότι όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση, τόσο πιο ισχυρά θα είναι τα φυτά και θα παράγουν μεγαλύτερο καρπό.

Μετά από μερικές εβδομάδες, αφαιρέστε τα πιο αδύναμα φυτά και διατηρήστε το πιο ισχυρό.Τα κουνουπίδια προτιμούν γόνιμα και καλά λιπασμένο χώμα που είναι καλά αποστραγγιζόμενο. Θέλουν συνεχές, σταθερό και αρκετό πότισμα. Προτιμήστε το πότισμα σταγόνας ώστε να μη βρέχονται τα φύλλα. Φροντίστε να κάνετε περιστροφή των καλλιεργειών σας. Μη φυτεύσετε τα κουνουπίδια στο ίδιο μέρος που τα φυτεύσατε μέχρι και 3 χρόνια πριν. Αποφύγετε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Το πολύ άζωτο, μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμους μίσχους.

Πράσα

Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους των πράσων απευθείας στον κήπο ή σε φυτώριο μέσα στο σπίτι. Στον κήπο, σπείρετε τους σπόρους σε βάθος 1 εκατοστό και σε αποστάσεις 10 με 15 εκατοστά. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε 8 με 16 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του εδάφους. Τα σπροόφυτα είναι έτοιμα για μεταφύτευση όταν το ύψος τους φτάσει τα 20 εκατοστά. Όταν τα μεταφυτεύετε, φροντίστε να μην καλύψετε την πρώτη ένωση των φύλλων. Τα πράσα προτιμούν μαλακό έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το χώμα πρέπει να είναι καλά σκαμένο, σε βάθος τουλάχιστον 15 εκατοστών, γιατί σε τόσο περίπου βάθος θα φτάσει η ρίζα των πράσων. Φροντίζετε να ποτίζετε τακτικά τα πράσα καθώς αγαπούν το νερό.

Μπορείτε επίσης να σπείρετε αυτήν την εποχή: Κουκιά, αγγινάρες, αντίδια, σπανάκι, ρεβύθια, φακές, λάχανα, πράσινες σαλάτες, αρακάς, σιτάρι, κριθάρι, πράσα.

mama365
Συνέχεια...
Ένα ονειρικό ταξίδι με φόντο περιπέτειες του 007

Ένα ονειρικό ταξίδι με φόντο περιπέτειες του 007


«το όνομά μου είναι Bond, James Bond»

Για τους πιο ένθερμους οπαδούς των αποστολών του 007, συγκεντρώσαμε τους πιο ονειρεμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, εκεί όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του James Bond τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο «το όνομά μου είναι Bond, James Bond», κλείνει φέτος 50 χρόνια «ζωής» στην ασημένια οθόνη. Για όσους από εσάς λοιπόν υπάρχει λίγος χώρος για αίγλη στις… βαλίτσες σας, ακολουθεί ένας ταξιδιωτικός οδηγός με τα πιο φινετσάτα ξενοδοχεία, καζίνο και τις πιο γνωστές παγκοσμίως δραστηριότητες που συνδέονται κατά κύριο λόγο με έναν χάρτη του άλλοτε βρετανικού αυτοκρατορικού κόσμου.

Για τον πιο ένθερμο οπαδό των αποστολών του 007, το Lonely Planet συγκέντρωσε μια λίστα με τους πιο ονειρεμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, στους οποίους γυρίστηκαν οι ταινίες του James Bond τα τελευταία 50 χρόνια.

Ξενοδοχείο και Resort Goldeneye, Τζαμάικα

Στη Τζαμάικα βρίσκεται το σημείο «0» του 007. Αυτό το ξενοδοχείο, κοντά στην επονομαζόμενη παραλία του James Bond, μοιάζει με το μέρος εκείνο που θα επέλεγε ο πράκτορας για να «αποσυρθεί», πιθανώς επειδή «γεννήθηκε» εκεί: Ο δημιουργός του Ian Fleming, ένας Βρετανός που εργαζόταν στην υπηρεσία πληροφοριών του Ναυτικού ζούσε εκεί και κλειδαμπαρώθηκε στο δωμάτιό του για να γράψει 14 μυθιστορήματα του 007.


Ο Fleming έδωσε στον χαρακτήρα του το όνομα James Bond, από έναν αμερικάνο ορνιθολόγο συγγραφέα, που είχε γράψει ένα βιβλίο σχετικά με τα πουλιά των Δυτικών Ινδιών. Ο κωδικός 007 ήταν ο αριθμός του λεωφορείου που έπαιρνε ο Fleming καθημερινά για να μεταβεί από το Canterbury στο Λονδίνο.
Αν βρεθείτε στη Τζαμάικα, επισκεφτείτε και το Mammee Bay, όπου η Ursula Andress σαν Honey Ryder εμφανίζεται στην πρώτη ταινία Dr No. Παρεμπιπτόντως στην ίδια τοποθεσία ο Sting έγραψε το κορυφαίο τραγούδι «Every breath you take». Το ξενοδοχείο ανήκει πλέον στον Chris Blackwell, ιδρυτή της Island Records. Τα bungalows μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 1.200 δολάρια τη βραδιά (τουλάχιστον μαζί με πρωινό).

Λίμνη παγετώνων Jökulsárlón, Ισλανδία


Το όνομα αυτής της λίμνης –λίμνη παγετώνα- τα λέει όλα. Μετακινηθείτε από την φωτεινή-μπλε πλευρά με τα παγόβουνα που παρασύρονται από τα νερά της λίμνης, μέσω της περιφερειακής οδού της περιοχής. Τα παγόβουνα, όπως φαίνονται στην ταινία του 1985 «View to the kill» (αυτή με τους Duran Duran) και στη σκηνή με το αυτοκινητοκυνηγητό στην ταινία του 2002 «Die another day», μπορούν να επιπλέουν επί πέντε χρόνια, πριν λιώσουν μέσα στην 600 μέτρων βάθους λιμνοθάλασσα. Φροντίστε να επισκεφτείτε αυτό το αξιοπερίεργο μέρος από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ακόμη διοργανώνονται εκδρομές με πλοιάρια σε αυτά τα παγωμένα νερά.

Stoke Park Golf Club, Αγγλία


Ο Sean Connery κατέληξε να αγαπάει το γκολφ μετά το γύρισμα ενός τέτοιου αγώνα στην ταινία «Goldfinger» το 1964. Το συγκεκριμένο γήπεδο εμφανίζεται επίσης στην ταινία «Tomorrow Never Dies» του 1997. Αποτελεί το πρώτο club στη Βρετανία και βρίσκεται σε ένα κτήμα με ιστορία 1000 ετών, αν και μεγάλο μέρος αυτού που τελικά βλέπουμε σχεδιάστηκε από τον πρώην ιδιοκτήτη του, John Penn, ο οποίος πούλησε εκατομμύρια στρέμματα στην Πενσυλβάνια και ξόδεψε τα χρήματα που κέρδισε για να μετατρέψει αυτό το κτήμα σε γήπεδο στα τέλη του 18ου αιώνα.

Κορυφή Schilthorn, Άλπεις, Ελβετία


Προσπαθήστε να παραβλέψετε το γεγονός ότι ο George Lazenby βρέθηκε εκεί στην ταινία του 1969 «On her majesty’s Secret Service». Από τις εγκαταστάσεις με θέα 360 μοιρών σε αυτή την περιοχή, σε καθαρές μέρες, μπορείτε να δείτε ακόμη και το Mt Blanc στη Γαλλία και τον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία. Είναι εξωπραγματικό!

Το κατά πολλούς χαρακτηριζόμενο «ανόητο» εστιατόριο που περιστρέφεται και παρουσιάζεται στην ταινία, ονομάζεται Piz Gloria, από το μυθιστόρημα του Fleming το 1964. Η ανάβαση σε αυτό το μέρος είναι αρκετά δύσκολη, αλλά μπορείτε να πάτε εκεί και με τελεφερίκ που ξεκινάει από το Gimmelwald ή το Murren, δύο εντυπωσιακά χωριά της περιοχής Jungfrau.

Karlovy Vary, Τσεχική Δημοκρατία


Το Casino Royale της ομώνυμης ταινίας -ουσιαστικά το πρώτο από τα βιβλία του Fleming, που κυκλοφόρησε σαν ταινία του James Bond την εποχή του Daniel Craig- είναι το Grandhotel Pupp, το οποίο αρχικά χτίστηκε από Λόρδους στην Τσεχική Δημοκρατία με σκοπό να αποτελεί ένα θέρετρο αίγλης και βρίσκεται μόνο λίγες ώρες από την Πράγα.
Η ταινία παρουσιάζει το Montenegro, στην πραγματικότητα όμως τα γυρίσματα έγιναν όλα στο Karlovy Vary. Και υπάρχει πράγματι ένα καζίνο εκεί, τόσο μεγαλοπρεπές όσο αυτό στο οποίο ο Daniel Craig παίζει το τελευταίο του χαρτί εναντίον του Le Chiffre.

Udaipur, Ινδία


Παραδεχόμαστε πως η ταινία όπως και το όνομά της θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κάπως μίζερα. Όμως τελικά η ταινία του Roger Moore «Octapussy», κάνει το Udaipur του Rajasthan το ίδιο ελκυστικό, όσο και άλλους προορισμούς του James Bond. Πιο συγκεκριμένα το Lake Palace, το οποίο φαίνεται να επιπλέει στη λίμνη είναι χτισμένο το 1740, όλο από μάρμαρο, γεγονός που το καθιστά έναν βασιλικό προορισμό για το καλοκαίρι.

Βρίσκεται στο νησί Jag Niwas και πλέον χρησιμοποιείται σαν ένα πολυτελές ξενοδοχείο που ονομάζεται Taj Lake Palace, με υπαίθριες αυλές και πισίνες κάτω από τη σκιά δέντρων mango. Οι τιμές ξεκινούν από 670 δολάρια.

Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Ao Phang-Nga, Ταϊλάνδη


Μοιάζει με παράδεισο. Πρόκειται για έναν ρηχό κολπίσκο με 42 βραχώδη νησιά από ασβεστόλιθο, που προεξέχουν τέλεια από τα γαλαζοπράσινα νερά. Να ξέρετε πάντως πως ενώ ένας τέτοιος παραδεισένιος τόπος θα έπρεπε να είχε κρατηθεί μυστικός, στην πραγματικότητα τους μήνες Δεκέμβριο ή Ιανουάριο έχει απίστευτο τουρισμό.

Ένας δημοφιλής ντόπιος είναι ο Francisco Scaramanga, ο οποίος έζησε στο Ko Phing Kan, ή αλλιώς στο νησί του James Bond στην ταινία του 1974 «The man with the golden gun». Είναι ένα από τα αξιοθέατα που θα δείτε αν κάνετε εκδρομή με πλοιάριο. Μια τέτοια τρίωρη εκδρομή κοστίζει περίπου 16 δολάρια ανά άτομο.

Κάστρο Himeji, Ιαπωνία


«You only live twice», είναι η ταινία στην οποία ο Sean Connery παρουσιάζεται να έχει 4 ή 5 ζωές. Γυρίστηκε μεταξύ 1966 και 1967 σε πολλά μέρη της Ιαπωνίας, και πολλοί θαυμαστές του Bond, σε κάποιες περιπτώσεις, ανάγκασαν τη διακοπή των γυρισμάτων.
Τρεις τάφροι περικυκλώνουν το συγκεκριμένο κάστρο το οποίο χρησιμοποιήθηκε και σε μερικές ταινίες του Kurosawa και φαίνεται να χρησιμοποιείται σαν μια εντυπωσιακή τοποθεσία εκπαίδευσης των ninja. Αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Ιαπωνίας και χρονολογείται από το 1333, ανακαινίστηκε τον 16ο αιώνα και επέζησε από βαρύ βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γειτονιά fisherman’s wharf, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑΑναμφίβολα, όλοι οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο «τρελαίνονται» για τα καταστήματα με τα ζαχαρωτά, τις τουριστικές μπλούζες, τις εκδρομές με το παραδοσιακό φαγητό κ.τ.λ. Για μια στιγμή! Αυτά άρεσαν και στον James Bond.

Και ήταν χαρούμενος που θα συναντούσε τον πράκτορα της CIA Chuck Lee στην ταινία «A view to a kill». Επίσης, σε αυτή την ταινία, εμφανίζεται η Maud Adams, το μόνο κορίτσι του Bond που συμμετέχει σε ακόμη τρεις ταινίες του. Ένα καθόλου άσχημο μέρος για να καθίσει κανείς και να χαζέψει την Golden Gate Bridge και να εξετάσει την πιθανότητα ενός ταξιδιού στην περιοχή, α λα 007.
clickatlife
Συνέχεια...
Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ο Πούτιν

Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ο Πούτιν


συνδέεται με ένα «παλιό τραύμα» στη σπονδυλική στήλη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος καλλιεργεί την εικόνα του δυνατού και αθλητικού άνδρα, αναγκάσθηκε να αναβάλει τα ταξίδια του στο εξωτερικό, τα οποία είχε προγραμματίσει για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας, αναφέρει σημερινό σημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Πηγές του Κρεμλίνου, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι το πρόβλημα συνδέεται με ένα «παλιό τραύμα» στη σπονδυλική στήλη, «το οποίο επιδεινώθηκε ύστερα από μια πτήση του Πούτιν με ανεμόπτερο» στη Σιβηρία, στις αρχές του Σεπτέμβρη.

"Ο πρόεδρος υποβάλλεται σε θεραπεία και οι γιατροί τού συνέστησαν να σταματήσει τις πτήσεις με ανεμόπτερο καθώς μπορεί να τού προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στην σπονδυλική στήλη», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη μια από τις πηγές αυτές.

Για το λόγο αυτό, ο Πούτιν ανέβαλε τον Οκτώβριο ταξίδι του στη Σιβηρία όπου επρόκειτο να εγκαινιάσει ένα σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, στη χερσόνησο Γιαμάλ.
"Από τις αρχές Οκτωβρίου, ο Πούτιν έχει σταματήσει τα ταξίδια του στο εξωτερικό», γράφει η Vedomosti.

Μια περιφερειακή σύνοδος κορυφής των χωρών της CEI (πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με εξαίρεση τις χώρες της Βαλτικής και τη Γεωργία), η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο, αναβλήθηκε για τις 5 Νοεμβρίου. Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε είναι ότι αναβλήθηκε λόγω φόρτου εργασίας των προέδρων των χωρών που συμμετέχουν σ΄αυτήν, ανάμεσά τους και ο Πούτιν.

Οι επισκέψεις που επρόκειτο να πραγματοποιήσει ο Πούτιν το Νοέμβριο στη Βουλγαρία, την Ινδία και την Τουρκία, αναβλήθηκαν για το Δεκέμβριο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος υποφέρει από ένα ελαφρύ τραύμα που υπέστη στη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι το τραύμα αυτό μπορεί να επηρεάσει τα καθήκοντα του προέδρου.

Συνέχεια...
Όσα έγιναν στο «LAV» πριν το ατύχημα της Βίσση

Όσα έγιναν στο «LAV» πριν το ατύχημα της Βίσση


ένα σόου για την απάτη του έρωτα

Εκθαμβωτική ήταν η Άννα Βίσση στην πρεμιέρα της με την Demy, τον Νίκο Ζωϊδάκη και τους My Excuse. Στο βίντεο και τις φωτογραφίες από την επίσημη πρώτη, οι συντελεστές του σχήματος τα δίνουν όλα στη σκηνή, χωρίς τίποτα να προμηνύει το σοκ που θα ακολουθούσε, με την Άννα να πέφτει από ύψος 2 μέτρων και να τραυματίζεται.

a.jpgaa.jpg

Περίπου 2.000 άτομα έσπευσαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο «LAV@Κέντρο Αθηνών» για να απολαύσουν τους συμμετέχοντες, σε ένα σόου για την απάτη του έρωτα, τα εγκλήματά του και τα κόλπα του.

aaa.jpgaaaa.jpg

Demy και My Excuse ανέβασαν την διάθεση, ο Νίκος Ζωιδάκης έκανε τους πάντες να χορέψουν στους ρυθμούς της κρητικής λύρας και η Άννα γνώρισε για ακόμα μία φορά την αποθέωση...

aaaaaaaaaa.jpgaaaaaaaaaaaaaaa.jpg

Κάνοντας έναρξη με νέο τραγούδι, το «Η Πιο Μεγάλη Απάτη Είναι Ο Έρωτας», η τραγουδίστρια καθήλωσε τους θαυμαστές της που περίμεναν πώς και πώς να ακούσουν το κομμάτι.

zoi.jpgaaaaa.jpg

Παλιές και νέες επιτυχίες, ντουέτα επί σκηνής και απίστευτη ενέργεια χάρισε η Άννα στο κοινό, το οποίο «πάγωσε» όταν την είδε να πέφτει στο κενό την στιγμή που ερμήνευε το τραγούδι της Eurovision, «Everything», όταν η σκηνή άνοιξε στα δύο εντελώς ξαφνικά...

Η Άννα και οι συνεργάτες της θα επιστρέψουν στη νυχτερινή Αθήνα από την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου!


star
Συνέχεια...
Κρατάτε τις υποσχέσεις σας !

Κρατάτε τις υποσχέσεις σας !


Βέβαια κανένας δε είναι τέλειος...

Κρατάτε τις υποσχέσεις σας. Η συγκεκριμένη ”στρατηγική” αποτελεί ένα 
πολύ ισχυρό και μακροπρόθεσμο τρόπο για να παραμείνετε με τα αγαπημένα 
σας πρόσωπα . Μπορεί να κάνετε πολλά πράγματα λάθος αλλά εάν κρατάτε
 τις υποσχέσεις σας , θα ανταμειφθείτε πλουσιοπάροχα από την ποιότητα 
των σχέσεων σας καθώς και από την εντιμότητα που οι άλλοι θα σας 
αναγνωρίζουν .

Αντίθετα εάν ΔΕΝ  κρατάτε τις υποσχέσεις σας  οι γύρω
 σας ,ακόμα και η ίδια σας η οικογένεια , δε θα παίρνει στα σοβαρά τα
 λόγια σας ή ακόμα χειρότερα , δε θα σας δείχνει σε κανέναν τομέα 
εμπιστοσύνη. Βέβαια κανένας δε είναι τέλειος και θα υπάρξουν φορές που δε θα 
καταφέρετε για διάφορους λόγους να τηρήσετε μία υπόσχεση σας -θα το 
ξεχάσετε ή θα προκύψει κάτι επείγον. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν 
θα δημιουργήσει πρόβλημα γιατί το να κρατάμε τις υποσχέσεις μας δεν
είναι μία κατάσταση ” ή όλα ή τίποτα ” αλλά μία μακροχρόνια 
διαδικασία .
Με άλλα λόγια ο στόχος μας δεν είναι να είμαστε
 τέλειοι  αλλά να τηρούμε όσες περισσότερες από τις υποσχέσεις μας
 είναι δυνατόν.

Είναι επίσης σημαντικό να τηρούμε  και τις πιο μικρές ή ανώδυνες
 υποσχέσεις μας .

Αν, για παράδειγμα , πούμε ”θα σου
 τηλεφωνήσω αύριο” πρέπει να κάνουμε  κάθε προσπάθεια για να το 
καταφέρουμε .

Πολύ συχνά λέμε πράγματα – δίνουμε μικρές υποσχέσεις
 γιατί μας εξυπηρετεί προς στιγμήν ή κάνει κάποιον να νοιώθει προσωρινά 
καλύτερα , όμως δεν καταφέρνουμε να τις εκπληρώνουμε με αποτέλεσμα να 
ακυρώνεται το θετικό αποτέλεσμα των καλών μας προθέσεων .

Λέμε 
πράγματα όπως ”θα περάσω το απόγευμα από το σπίτι” ή ”θα επιστρέψω μέχρι τις έξι” όμως πάλι και πάλι δεν τα καταφέρνουμε και
δικαιολογούμε την αποτυχία μας λέγοντας ΄΄είχα δουλειά και δεν τα
 κατάφερα ΄΄

Μία τέτοια δικαιολογία αποτελεί μία μικρή παρηγοριά για 
τον άλλον . Για τους περισσότερους ανθρώπους μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση
 είναι απόδειξη ότι οι υποσχέσεις σας δεν έχουν και τόση μεγάλη
 βαρύτητα.

Έχω ανακαλύψει ότι είναι πολύ καλύτερο να μη δίνετε καθόλου
 υποσχέσεις , ακόμα και εάν το θέλετε πολύ , εκτός και εάν είστε αρκετά 
σίγουροι πως θα είσαστε σε θέση να την κρατήσετε . Αν δεν είσαστε 
σίγουροι ότι μπορείτε να κάνετε κάτι για κάποιον άλλο μην το λέτε 
καθόλου και προτιμήστε να του κάνετε έκπληξη .

Μην ξεχνάτε ότι το σημαντικότερο πράγμα στην ζωή μας είναι οι άνθρωποι , η οικογένεια μας , ο –η σύντροφος μας , οι φίλοι μας, οι συνεργάτες μας , ο γείτονας μας ,   που τους αγαπάμε και μας αγαπούν , τους σεβόμαστε και μας σέβονται . Εμείς πρώτα θα πρέπει να έχουμε και να μπορούμε να προσφέρουμε και μετά να περιμένουμε ή να ζητάμε.
Ο πλούτος ο δικός μου και η  ‘’προίκα’’ μου είναι η οικογένεια μου , ο σύντροφος μου , οι  καλοί μου φίλοι , οι καλοί συνάδελφοι και συνεργάτες μου  και δεν τους αλλάζω μ’ όλο το χρυσάφι  του κόσμου !

 Με αγάπη
Νικολέτα Ντάμπου

Συνέχεια...
Πλημμύρα Βενετσιάνα

Πλημμύρα Βενετσιάνα


Αποτελούν μάλιστα πόλο έλξης για τους τουρίστες

Οι κάτοικοι της Βενετίας είναι συνηθισμένοι στις πλημμύρες, αφού αρκετές συμβαίνουν κάθε χρόνο εκεί.

Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν μια από τις πιο πρόσφατες και πιο έντονες των τελευταίων ετών, όταν το νερό ξεπέρασε το 1,5 μέτρα σε ύψος.
perierga
Συνέχεια...