Οι 6 πιο συχνοί μύθοι για τον διαβήτη

0

Μάθετε τι ισχύει στην πραγματικότητα και αντιμετωπίστε τον ύπουλο εχθρό

1. Ο μύθος: Η ζάχαρη προκαλεί διαβήτη

Η αλήθεια: Τα πράγματα εδώ είναι κάπως μπερδεμένα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να στηρίζουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό ότι δηλαδή η ζάχαρη σχετίζεται με την εκδήλωση διαβήτη τύπου 1.

Αυτός ο μύθος δεν ισχύει από τα τέλη της δεκαετίας του 80, όταν επιστήμονες τον κατέρριψαν. Ο διαβήτης προκαλείται επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και για αυτόν τον λόγο υπήρξε και η συγκεκριμένη παρανόηση.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, αλλά και αμερικανοί διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι η ζάχαρη δεν αυξάνει τη πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος).

Από την άλλη, αν τρώτε  πολλά γλυκά, είναι πιθανό να ανέβει περιστασιακά το σάκχαρό σας σε μια μέτρηση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε διαβήτη. Αν όμως τρώτε γλυκά σε μόνιμη βάση, υπάρχει ο κίνδυνος να παχύνετε και η παχυσαρκία αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη διαβήτη.

Επιπλέον οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι τα ποτά και τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη σχετίζονται με την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος).

2. Ο μύθος: Ο διαβήτης μπορεί να «περάσει» μόνος του

Η αλήθεια: Ο διαβήτης δεν ανήκει στις παθήσεις που κάνουν, όπως λέμε, τον κύκλο τους και μετά μπορεί να περάσει από μόνη της. Δεν πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που μπορεί να μας «φύγει» μετά από λίγες ημέρες.  Μπορείτε ωστόσο, αν έχετε διαβήτη να διατηρείτε το σάκχαρό σε φυσιολογικά επίπεδα, με διατροφικές αλλαγές, άσκηση και την κατάλληλη  φαρμακευτική αγωγή.

3. Ο μύθος: Πρέπει να τρώω φαγητά μόνο για διαβητικούς

Η αλήθεια: Όσοι έχουν διαβήτη πρέπει να ακολουθούν ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως και ο καθένας από εμάς. Ιδανική είναι μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (να αποφεύγουν κυρίως τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά), και πλούσια σε προϊόντα  ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα. Επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιούν με φειδώ το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα τρόφιμα για τους διαβητικούς ή τα light δεν προσφέρουν καμία παραπάνω βοήθεια.

4. Τα  αντιδιαβητικά φάρμακα είναι πάντα απαραίτητα

Η αλήθεια: Υπάρχει το ενδεχόμενο ένας διαβητικός μπορεί να ρυθμίζει το σάκχαρό του με δίαιτα και σωματική άσκηση, χωρίς να χρειάζεται φάρμακα.Στην περίπτωση που τα παραπάνω δεν αποδίδουν όμως, η λήψη φαρμάκων σε καθημερινή βάση καθίσταται αναγκαία, στη δοσολογία θα καθορίσει ο γιατρός σας, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος.

5. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις

Η αλήθεια: Όχι κατ΄ ανάγκη. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη μόνο όταν το σάκχαρο δεν μπορεί να ρυθμιστεί επαρκώς με τη βοήθεια της διατροφής, της άσκησης και των αντιδιαβητικών φαρμάκων. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη μπορούν στην αρχή να διατηρούν φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους με τη λήψη φαρμάκων από το στόμα. Ο διαβήτης όμως είναι μια πάθηση που εξελίσσεται και έτσι  με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μην αρκεί η συστηματική αγωγή (η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα ) και να απαιτηθεί η λήψη ινσουλίνης.

6. Ο οργανισμός μου μπορεί να συνηθίσει την ινσουλίνη

Η αλήθεια: Η ινσουλίνη δεν μπορεί να γίνει συνήθεια στο οργανισμό μας, αφού αποτελεί  μία ορμόνη που, έτσι κι αλλιώς, εκκρίνεται φυσιολογικά από τον ίδιο τον οργανισμό μας και συγκεκριμένα από το πάγκρεας.

ofono
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top