Η Ερυθρά θάλασσα κρύβει εξωτικές εκπλήξεις

0

Είτε λίμνη είτε θάλασσα, τα νερά της άνοιξαν για να περάσει ο Μωυσής και ο λαός του

Αλλού ονομάζεται μαύρη, αλλού… νεκρή και αλλού κόκκινη. Η θάλασσα έχει πάρει διάφορα συνοδευτικά επίθετα κατά περιοχή. Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια από αυτές τις θάλασσες με τα περίεργα ονόματα. Γοητευτική, μυστηριώδης, με συναρπαστική υποβρύχια ζωή. Λέγεται ότι φιλοξενεί περισσότερα από 1.200 είδη ψαριών και 200 είδη κοραλλιών. Με άλλα λόγια, είναι ένας παράδεισος για όσους λατρεύουν τις καταδύσεις. Ή μήπως προσφέρεται και για… ολόστεγνους δύτες χάρη σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία; Από μια άποψη ίσως είναι προτιμότερη η στεγνή προσέγγισή της, γιατί τα γαλάζια, κρυστάλλινα νερά της κρύβουν κινδύνους.

Γιατί Ερυθρά;

Η μακρόστενη Ερυθρά Θάλασσα βρίσκεται στριμωγμένη ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Σουδάν, την Ερυθραία, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη. Αποτελεί προέκταση του Ινδικού Ωκεανού, τα νερά του οποίου εισέρχονται από νότια μέσα στον Αραβικό Κόλπο. Επικοινωνεί μάλιστα και με τη Μεσόγειο, μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Έχει μήκος 2.250 χιλιόμετρα, πλάτος 355 χιλιόμετρα και μέγιστο τοπικό βάθος 2.500 μέτρων. Είναι μια από τις πιο θερμές θάλασσες του κόσμου, με υψηλή αλατότητα. Ονομάστηκε κόκκινη όχι επειδή αυτό είναι το χρώμα των νερών της, αλλά – όπως εικάζουν οι αρχαιολόγοι – γιατί εκεί ζει από αρχαιοτάτων χρόνων ένα υδρόβιο φυτό (Trichodesmium erythraeum), το οποίο εποχιακά παράγει κόκκινα λουλούδια που επιπλέουν στην επιφάνειά της. Γνωστή από τη Βίβλο ως μέσον διαφυγής των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο, λέγεται ότι τα χρόνια εκείνα ήταν κλειστή λίμνη. Είτε λίμνη είτε θάλασσα, τα νερά της άνοιξαν για να περάσει ο Μωυσής και ο λαός του. Την ίδια εποχή ονομαζόταν και Θάλασσα των Καλαμιών, Αιγυπτιακή Θάλασσα ή απλώς Θάλασσα, ενώ ο Ηρόδοτος, πολύ νωρίτερα, την αποκαλούσε με το σημερινό, γνωστό της όνομα.

Εξωτικό μείγμα

Οι ακτές της προσφέρουν ένα εξωτικό οπτικό μείγμα από αραβικές ερήμους, φοίνικες, βραχώδη κόκκινα βουνά και παραλίες με ψιλή λευκή άμμο. Ο ουρανός είναι σχεδόν πάντα ανέφελος και η ζέστη υψηλή. Τα θέρετρα κατά μήκος των ακτών της είναι πολλά και ανήκουν σε διαφορετικά κράτη ξεκινώντας βόρεια από τη χερσόνησο του Σινά και καταλήγοντας νότια στην Υεμένη.

Μαρμαρένιοι κήποι από κοράλλια

Η βαθιά, γαλάζια Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί εξαιρετικό μέρος για καταδύσεις. Έχει βαθμολογηθεί επανειλημμένα ως ένας από τους δέκα κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για δύτες. Οι πλούσιοι κοραλλιογενείς ύφαλοι που τη διακοσμούν προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα κάτω από τα ιδιαίτερα αλμυρά τυρκουάζ, διάφανα νερά της. Κάποιοι ύφαλοί της φέρουν χαρακτηριστικά ονόματα, όπως «Μαρμαρένιοι Κήποι». Τα χρώματά τους εναλλάσσονται από μενεξεδένιο σε γαλάζιο – πράσινο και από κόκκινο σε πορτοκαλί και κίτρινο, ενώ η ορατότητα μέσα στο νερό είναι καλή έως και για 30 μέτρα. Τα ψάρια της δεν υστερούν σε ποικιλία σχεδίων και πανδαισία αποχρώσεων: Ριγέ ή πουά, έχουν πολλές φορές μεταλλική λάμψη, δίχρωμους τόνους ή μισό – μισό χρώμα. Ανάμεσά τους και το ψάρι-κλόουν, ο πρωταγωνιστής του βυθού με τον φανταχτερό πορτοκαλί κορμό και τις λευκές και μαύρες ρίγες, βγαλμένος μέσα από την ταινία «Ψάχνοντας τον Νέμο». Διαφανείς μέδουσες με βιολετί φωσφορίζουσα λάμψη συμπληρώνουν το σκηνικό.

Από όλα έχει ο θαλάσσιος μπαχτσές

Στα ζεστά νερά της, που το καλοκαίρι φτάνουν και τους 30 βαθμούς, οι δύτες μπορούν να συναντήσουν ό,τι βάλει ο νους τους: Ναυάγια, σπηλιές, υποβρύχια φαράγγια και σκοπέλους, χέλια, θαλάσσιες χελώνες, σαλάχια, διαβολόψαρα (μάντα), φαλαινοκαρχαρίες και σφυροκέφαλους (συνολικά 44 είδη καρχαριών), φάλαινες και δελφίνια. Ακόμα και απρόσμενα «φαντάσματα» της αβύσσου, όπως το σχεδόν διαφανές ινδικό σκουμπρί, που ανακαλύφθηκε και φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο από έναν Άγγλο φωτογράφο. Το ιδιόμορφο ψάρι ασημίζει κάνοντας ορατή την παρουσία του μόνο όταν έρθει σε κοντινή απόσταση με τον δύτη. Και μπορεί μεν τα ανοικτά του σαγόνια να θυμίζουν πιράνχας, όμως τρέφεται αποκλειστικά με πλαγκτόν και προνύμφες γαρίδας. Όταν μάλιστα εκτινάσσεται μακριά με μια νευρική κίνηση, το μόνο που προλαβαίνει να δει κάποιος είναι μια ασημένια λάμψη.

Και υποβρύχιο εστιατόριο-παρατηρητήριο

Από γαστριμαργικής απόψεως μια έκπληξη περιμένει τον επισκέπτη, μόλις μερικά μέτρα από την ακτή του ισραηλιτικού παραθεριστικού κέντρου Εϊλάτ. Αν δεν είναι δύτης, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να απολαύσει τις υπέροχες εικόνες του βυθού. Στο μοναδικό στο είδος του υποβρύχιο εστιατόριο «Αστέρας της Ερυθράς Θάλασσας» (Red Sea Star) όλοι μπορούν να χαρούν την εμπειρία ενός γεύματος στα 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Το εστιατόριο προσφέρει έναν συνδυασμό εξωτικών πιάτων (από την κουζίνα της…γοργόνας) και μιας μαγικής, ρομαντικής ατμόσφαιρας. Η θέα είναι πανοραμική και προέρχεται από 60 παράθυρα. Τη νύχτα τα φώτα του εξωτερικού υποβρύχιου κήπου ανάβουν απαλά και η εμπειρία της …στεγνής κατάδυσης ολοκληρώνεται στο υποβρύχιο μπαρ, πάντα υπό το βλέμμα των ιχθύων.

Γεννάει νησιά;

Στην εκπνοή του 2011 η NASA ανακοίνωσε ότι ένα νέο νησί γεννήθηκε στα δυτικά των ακτών της Υεμένης, αναδυόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα. Όπως εκτίμησε η αεροδιαστημική υπηρεσία, το νησί πιθανώς δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή έκρηξη. Τόνισε δε ότι, παρά το γεγονός ότι πολλά νησιά που δημιουργούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο εξαφανίζονται σύντομα, μη αντέχοντας στα κύματα και τους ανέμους, τα νησιά της Ερυθράς Θάλασσας εμφανίζονται πιο ανθεκτικά.

Σύνδεση Ερυθράς – Νεκρής Θάλασσας στα σκαριά;

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες εξετάζουν αν υπάρχει η δυνατότητα η Ερυθρά Θάλασσα να δώσει το φιλί της ζωής στην γειτόνισσα μεν, ταχέως συρρικνούμενη δε Νεκρά Θάλασσα. Το σχέδιο προβλέπει μεταφορά μέρους του νερού της Ερυθράς Θάλασσας προς την Νεκρά, μέσω ειδικής διώρυγας (Red-Dead Canal). Όμως ορισμένοι οικολόγοι εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους και αντιστέκονται στην πρόταση, μέχρι να ερευνηθούν πλήρως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.




Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top