Ψείρες, αντιμετώπιση και θεραπεία

0

Η συντριπτική πλειοψηφία μαθητών έχει κολλήσει τουλάχιστον από μία φορά. Πιστεύω πως οι οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν έχουν κολλήσει είναι ελάχιστες. Το πρόβλημα συνήθως εξαφανίζεται όταν πάνε στο γυμνάσιο μάλλον επειδή αλλάζει και ο τρόπους που παίζουνε.Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος και υπάρχει θεραπεία:

Καταρχήν ας ξεκαθαριστεί πως η ψείρα δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα. Έχει να κάνει με το αίμα. Αν της “κάτσει” το αίμα τότε είναι να κλαίς. Οι περισσότεροι γονείς πιστεύω πως μπορούν να καταλάβουν τι εννοώ. Τότε αρχίζουν τα βάσανα. Όσο πιο μικρό το παιδί, τόσο ποιο δύσκολο να κάτσει να το καθαρίσεις.

Στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες σκευάσματα κατά της ψείρας. Σαμπουάν, λοσιόν και σπρέι. Όλα αρκετά ακριβά. Αποτέλεσμα; Άλλοτε καλά, άλλοτε χρειάζονται επαναλήψεις και άλλοτε απολύτως τίποτα. Συνήθως τα περισσότερα χρειάζονται επαναλήψεις διότι σκοτώνουν την ίδια την ψείρα και όχι την κόνιδα (το αυγό). Το να σκοτώσεις την ψείρα είναι το μόνο εύκολο, γίνεται και ακόμη αν βρέξεις αρκετά καλά το κεφάλι με ένα δυνατό στοματικό διάλυμα ή με ξύδι ή με οινόπνευμα (σύνηθες πρόβλημα είναι η καούρα που δημιουργείται και πάλι η κόνιδα είναι ζωντανή όπου μετά από λίγες μέρες εκκολάπτεται και φτου από την αρχή).

Οι παλιές καθαρίζανε το κεφάλι τρίχα τρίχα το οποίο ήταν απίστευτη ταλαιπωρία για το παιδί και ιδιαίτερα για την μάνα και αλλοίμονο αν ξέφευγε καμιά τρίχα). Ο τρόπος που θα σας προτείνω είναι απλός και ανώδυνος. Καταρχήν η ζωντανή κόνιδα ξεκινά από την ρίζα της τρίχας ως 2-2,5 εκατοστά το πολύ. Ότι κόνιδα βλέπετε μετά τα 2,5εκ. της τρίχας από την ρίζα είναι νεκρή (έχει την σημασία του). Όλοι στα σπίτια μας έχουμε απλή βαζελίνη. Αφού περάσετε με το ειδικό χτένι για να φύγουν οι ζωντανές ψείρες ή τις νεκρώνεται με μια από τις συνήθης μεθόδους. Μετά παίρνετε και απλώνετε βαζελίνη στις ρίζες και μέχρι 3-4 εκατοστά της τρίχας. Περνάτε προσεκτικά για να μην σας ξεφύγει ούτε μία τρίχα. Δεν χρειάζεται να απλώνετε πολύ αρκεί να περαστούν καλά όλες. Αφήνετε την βαζελίνη στο κεφάλι για τουλάχιστον 12 ώρες (φροντίστε να είναι Σαβ/κο). Μπορούν να κοιμηθούν κανονικά τα παιδιά στο μαξιλάρι τους απλά απλώστε μία πετσέτα.

Η κόνιδα είναι ζωντανός οργανισμός και αναπνέει. Περνώντας βαζελίνη από την ρίζα και 3-4 εκατοστά της κόβετε την παροχή οξυγόνου και εκ των πραγμάτων πεθαίνει. Τώρα μπορεί να αναρωτιέστε πως θα βγάλετε την βαζελίνη από το κεφάλι του παιδιού σας. Να ξέρετε πως θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 χέρια λούσιμο. Μπαίνοντας το παιδί στην μπανιέρα για λούσιμο ΜΗΝ ρίξτε νερό στο κεφάλι του. Ρίξτε μόνο σαμπουάν και τρίψτε καλά όλο το κεφάλι. Θα βγάλει από μηδαμινό έως ελάχιστο αφρό. Μετά ξεπλύνετε και λούστε κανονικά τουλάχιστον 3 χέρια για να φύγει τελείως. Αν κάνετε το λάθος και ρίξτε πρώτα νερό δεν σας φτάνουν ούτε 6 χέρια λούσιμο.

Για να μην κολλήσει ξανά μπορείτε να αγοράσετε από ένα φαρμακείο υγρή καμφορά και το πρωί που είναι να πάει στο σχολείο να ρίχνετε μόνο τρεις (3) σταγόνες στα μαλλιά μία από κάθε πλάι και μία πίσω. Φροντίστε οι σταγόνες να πέφτουν στα μαλλιά και όχι στο δέρμα. Επίσης μπορείτε να ρίξτε και μέσα στο σαμπουάν μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου τσαγιόδεντρου. Για να φύγουν τώρα οι νεκρές κόνιδες από το κεφάλι του παιδιού σας πρέπει να πάρετε το πλαστικό χτένι και να το περάσετε με κλωστή ζιγκ ζαγκ και τύλιγμα ανά 2 “δόντια” ώστε να σφίξουν τα δόντια της χτένας ανά 2. Οι παλιές περνούσαν τούφα τούφα με ένα βαμβάκι με λίγο λάδι και μετά περνούσαν το σφιγμένο χτένι.

Μάζευε τις περισσότερες κόνιδες. Αν το κάνετε αυτό να θυμηθείτε στο λούσιμο να ακολουθήστε πάλι τον ίδιο τρόπο λουσίματος – ΟΧΙ νερό στο πρώτο χέρι). Ο άλλος τρόπος είναι μετά το λούσιμο βάζουμε μαλακτική και με το δεμένο χτένι χτενίζουμε τούφα τούφα. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε κάθε φορά που λούζετε το παιδί, ώσπου να καθαρίσει. Έχετε στο νου σας πως δεν χτενίζουμε «κατακόρυφα» με το χτένι, αλλά κρατώντας μία τούφα με το ένα μας χέρι κατεβάζουμε το χτένι λοξά και αρκετές φορές από την ίδια τούφα.

smarteconomy

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top