Πελματογράφημα: η λύση, στα πόδια σας

0

Πελματογράφημα: η λύση - σύμφωνα με τους ειδικούς - για κοινά προβλήματα που κάνουν την καθημερινότητα δύσκολη, όπως η πλατυποδία, η σκολίωση, η ισχιαλγία. Πρόκειται στην ουσία για εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματος. Δίδει πολύτιμες πληροφορίες για τις παθήσεις των κάτω άκρων.

Προβλήματα που απαιτούν πελματογράφημα
Η αναγκαιότητα διεξαγωγής της εξέτασης κρίνεται από τον ορθοπεδικό ή τον φυσικοθεραπευτή που σας παρακολουθεί.

Tο πελματογράφημα συνήθως γίνεται για:
- Παθήσεις των πελμάτων (ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας). Ειδικά για τα παιδιά που έχουν πλατυποδία, το πελματογράφημα αποτελεί εύκολη, ευχάριστη (μπορεί να τη δει σαν παιχνίδι) και απολύτως ακριβής εξέταση. Με τα πέλματα που θα κατασκευαστούν ειδικά για τις ανάγκες του, θα μπορεί να φοράει όποια παπούτσια θέλει και όχι τα ορθοπεδικά παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά.

- Aρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης.

- Πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Mε τη χρήση των ειδικών πελμάτων, η μέση αποφορτίζεται και ξεκουράζεται.

- Σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας (πολύ συχνή στα κορίτσια), κάλους.

- Nευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη.

- Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης.

- Aδύναμο μυϊκό σύστημα.

- Aνισοσκελία.

Η εξέταση
Κατά την εξέταση, χρησιμοποιείται μια συσκευή με χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν τις ασκούμενες πιέσεις σε κάθε σημείο του πέλματος, όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνειά της. Με τη συσκευή είναι συνδεδεμένος ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Η μέτρηση των πιέσεων είναι δύο τύπων:

Δυναμική. Οσο στηρίζετε το πόδι σας κατά το βάδισμα πάνω στον πελματογράφο, καταγράφονται οι επιμέρους πιέσεις, καθώς και η συνισταμένη των πιέσεων που δέχεται το πέλμα σας.

Στατική. Οταν είστε σε όρθια, ήρεμη στάση πάνω στη συσκευή, καταγράφεται και γίνεται επεξεργασία των πιέσεων που δέχεται το πέλμα, με μοναδική φόρτιση το βάρος του σώματος.

Μοναδική προϋπόθεση για την εξέταση; Να είστε ξυπόλυτοι!
Για τη δυναμική μέτρηση, ο ειδικός θα σας ζητήσει να βαδίσετε πάνω στην επιφάνεια του πελματογράφου, αρχικά πατώντας με το δεξιό πέλμα (το αριστερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια μέτρησης).
Θα πατήσετε το αριστερό σας πέλμα, αφού καταγραφεί το αποτέλεσμα, και πλέον δεν θα πατάτε το δεξί. Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα λάθους, επαναλαμβάνεται η δυναμική μέτρηση τρεις φορές, ώστε να επιλέξει ο ειδικός την πιο σωστή.

Για τη στατική μέτρηση, πρέπει να σταθείτε σε χαλαρή, όρθια στάση πάνω στην επιφάνεια του πελματογράφου.
Η ανάλυση των μετρήσεων γίνεται από τον υπολογιστή και η τελική τους αξιολόγηση από τον ειδικό. Με βάση το πελματογράφημα, μπορεί να σας συστήσει ειδικά ορθωτικά πέλματα στα παπούτσια, τα οποία θα κατασκευαστούν αποκλειστικά για εσάς

Τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, καθώς :
- εξισορροπούνται δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα σας όταν περπατάτε.
- Απορροφώνται καλύτερα οι κραδασμοί.
- Διευκολύνονται οι καθημερινές δραστηριότητες σας.
- Μειώνεται η μυϊκή κούραση.

himaira

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top