Το 2011 σε αριθμούς

0

Σε ποια νησιά και πόλεις πήγαν τα 16,5 εκατομμύρια των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα μας; Πόσα ξόδεψαν; Είναι ευχαριστημένοι οι ξενοδόχοι, τα τουριστικά γραφεία και οι αεροπορικές εταιρείες; Τι εκτιμήσεις κάνουν για το μέλλον; Πώς τα πήγαν οι γείτονες και ανταγωνιστές μας; Οι έρευνες των σημαντικότερων φορέων του ελληνικού τουρισμού δίνουν τις απαντήσεις.

Tην ώρα που η πολιτική ηγεσία του τουρισμού πανηγύριζε ότι φέτος οι αφίξεις ξένων τουριστών έφτασαν τα 16,5 εκατομμύρια σπάζοντας κάθε ρεκόρ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ανακοίνωνε, με μεγάλη απογοήτευση, ότι μέσα στη χρονιά 80 ξενοδοχειακές μονάδες έκλεισαν ή μετατράπηκαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι 75 από αυτές, μάλιστα, διέθεταν κάτω από 10 δωμάτια κι εξυπηρετούσαν κατά βάση Έλληνες τουρίστες, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κλιμακούμενο κύμα λουκέτων. Τα έσοδα, από την άλλη, κατά το ίδιο διάστημα ήταν αυξημένα κατά 9,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, φτάνοντας τα 9,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μόλις το 2,5% της αύξησης αυτής αφορούσε έσοδα ξενοδοχείων, ενώ -όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης- και οι υπόλοιπες επιπλέον εισπράξεις δεν κατευθύνθηκαν τόσο στα ταμεία των εστιατορίων, των μπαρ και των καταστημάτων όσο σε παράνομα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και στους ιδιοκτήτες περίπου 50.000 εξοχικών κατοικιών που ενοικιάζονται τις περισσότερες φορές ατύπως σε τουρίστες. Οι εισπράξεις το 2011 λοιπόν μπορεί να φτάσουν τα επίπεδα του 2009, όμως θα έχουν παραμείνει τουλάχιστον 10% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2008. Από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2011 προκύπτει ότι οι εισπράξεις από τα ταξίδια αναψυχής έχουν ανακάμψει, ενώ συνεχίζουν να κινούνται καθοδικά τα έσοδα από τα επαγγελματικά ταξίδια. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έδωσαν πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα τις έρευνες τους από τις οποίες προέκυψαν τα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία που ακολουθούν.

Οι νικητές

Η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως προσέλκυσαν το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2011, αφού στα αεροδρόμιά τους προσγειώθηκαν σχεδόν 5 εκατομμύρια τουρίστες. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψε η Κως, με ποσοστό 21,8% και σχεδόν 800.000 τουρίστες, και μετά η Ρόδος με αύξηση 19,6% και 1,5 εκατ. τουρίστες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Διψήφιο ποσοστό ανόδου είδαν επίσης η Μύκονος (18,2% και περίπου 130.000 αφίξεις) και τα Χανιά με 10,5%. Ακολούθησαν η Σαντορίνη με άνοδο 9,9% και σχεδόν 195.000 τουρίστες, η Κέρκυρα με 8,9% και 744.689 τουρίστες, η Σάμος με 8,8% (επανέρχεται σε θετικό πρόσημο μετά το 2008) και η Ζάκυνθος με 8,1% και 434.000 τουρίστες. Στους μεγάλους χαμένους ήταν η Χίος, που είδε τις αφίξεις της να μειώνονται κατά 18,2%, ενώ αρνητικό πρόσημο παρουσίασαν τα αεροδρόμια της Καβάλας και της Αθήνας. Αν και ο ακριβής αριθμός των ενοικιαζόμενων στη χώρα μας δεν μπορεί να υπολογιστεί, αφού πολλά από αυτά δεν διαθέτουν άδειες ή έχουν αλλάξει χρήση, τα ξενοδοχεία που λειτουργούν σήμερα είναι 9.653 και αντιστοιχούν σε 396.200 δωμάτια. Τα ξενοδοχεία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου είχαν τις καλύτερες πληρότητες τον Αύγουστο που μας πέρασε, σε ποσοστό 89,87%, ακολούθησαν αυτά του Ιονίου με 87,99% και του Νότιου Αιγαίου με 87,65%. Τώρα, όσον αφορά τις γειτονικές μας και ανταγωνιστικές χώρες, το πρώτο εννιάμηνο του έτους ήταν επίσης θετικό: η Πορτογαλία κατέγραψε άνοδο στις αφίξεις τουριστών κατά 13,7%, η Τουρκία κατά 12,6% και η Κύπρος κατά 11,1% (μάλιστα πέτυχε και σημαντική αύξηση των εσόδων κατά 16%).

Οι υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις

Ο ΣΕΤΕ και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών έβγαλαν… μαργαριτάρια σε έρευνά τους για την οικονομική συγκυρία στις τουριστικές επιχειρήσεις. Στην ερώτηση «Πώς αξιολογείτε την εξέλιξη της ζήτησης στην επιχείρησή σας το τρίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010», οι εταιρείες θαλάσσιου τουρισμού απάντησαν «πτωτική» σε ποσοστό 67%, οι εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων έδωσαν την ίδια απάντηση σε ποσοστό 56%, ενώ το 75% των οργανωτών συνεδρίων ήταν επίσης απαισιόδοξο.

mylady

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top