Σχεδιάζουν κατάληψη της Συνόδου για το κλίμα!

0

Kατάληψη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, σχεδιάζουν οι εκπρόσωποι των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

«Το κίνημα "Occypy Wall Street" και το κίνημα "Occupy the UN climate negotiations" (''Καταλάβετε τις διαπραγματεύσεις για την Κλιματική Αλλαγή'') αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian πρεσβευτής αναπτυσσόμενης χώρας που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Οι διπλωματικές διαβουλεύσεις που αφορούν στην κατάληψη της Συνόδου έρχονται μετά από αντίστοιχη έκκληση του πρώην προέδρου της Κόστα Ρίκα, Χοσέ Μαρία Φιγέρες, ο οποίος ζήτησε από τις εμπλεκόμενες χώρες να αρνηθούν να αποχωρήσουν από τη σύνοδο εάν δεν υπάρξει πρόοδος.

«Πήγαμε στη σύνοδο της Κοπεγχάγης το 2009 με την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία. Πήγαμε στη σύνοδο του Κανκούν το 2010 όπου είδαμε μικρή αλλά ανεπαρκή πρόοδο. H απογοήτευση είναι πλέον μεγάλη και όλο και βαθαίνει. Πρέπει να πάμε στο Ντέρμπαν με τη σταθερή θέση ότι δεν θα επιστρέψουμε μέχρι να έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη Κυριακή, η εφημερίδα Guardian δημοσιοποίησε πως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία, η Ιαπωνία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες έχουν αποφασίσει να αναβάλλουν τη σύναψη συμφωνίας για το κλίμα, τουλάχιστον μέχρι το 2012, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των νησιωτικών και άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν ήδη την απειλή της παγκόσμιας θέρμανσης.

Επίσης τον περασμένο μήνα, ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες έδειξαν να υποχωρούν και να δίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες πρόσβαση σε ένα Πράσινο Ταμείο, με κονδύλια δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα βοηθούσε στην προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, την τελευταία στιγμή οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία απέσυραν τη στήριξή τους.

Αιτία για την αναβλητικότητα αυτή ορισμένων χωρών σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι η παγκόμια κρίση, καθώς πολλές ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται σε τόσο δυσχερή οικονομική κατάσταση, που θέτουν σε δεύτερη μοίρα τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα.

Ο Ακίμ Στάινερ, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) από την πλευρά του, καταδικάζει μια ενδεχόμενη αναβολή στη σύναψη της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν μια «πολιτική επιλογή» που δεν βασίζεται στη λογική και την επιστήμη.

citypress

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top